Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiend boek over de Quakers, hun geloof en hun moed.

marjo 27 juli 2020
Het koninkrijk van de vrede van Jan de Hartog bestaat uit 4 (zelfstandige) delen.
Het eerste boek "De Kinderen van het Licht" gaat over het ontstaan van de Quakers in 1642 in Lancashire, Engeland. Opgericht door George Fox en Margareth Fell.

Het tweede boek "Het Heilig experiment" speelt in Pennsylvanië Amerika en begint in 1754. Het beschrijft het leven van de Quakers met de indianen, de slavernij en oude en nieuwe stromingen.
O.a. over Bonifacius Baker die zijn slaven de vrijheid en zijn plantage geeft en met zijn dochters en ex-slavin Cleo de wildernis intrekt om een nieuw leven te beginnen.


Het derde boek "Het uitverkoren volk" begint in de zomer van 1833 in een school in Indiana. Enkele medewerkers van de school zijn betrokken bij de 'ondergrondse weg', die ontsnapte slaven naar de vrijheid moet brengen.
De school wordt bezocht door een fanaticus, die echter na een confrontatie, besluit met een groep indianen mee te trekken.
De indianen worden door het leger naar een ander gebied gebracht onder barre omstandigheden. Een jonge onderwijzeres Lydia Best besluit hem te vergezellen.

Het vierde boek "De oorlog van het Lam" vindt eerst plaats in Nederland-Duitsland 1940-1942. Nadat haar vader in een concentratiekamp terecht is gekomen, besluit Laura Martins hem op te zoeken.
Daar wordt ze verkracht onder zijn ogen. Een andere kampbeul helpt haar en ze wordt zijn geliefde.
In Amerika besluit Bonifatius Baker (een achter-achter kleinzoon) in 1945 de slachtoffers van de oorlog in Europa te helpen. Bij de bevrijding van het kamp ontmoet hij Laura.
Om haar te helpen een visum te krijgen voor Amerika trouwt hij met haar, zodat zij naar haar oma kan. In Amerika aangekomen gaan ze naar een afgelegen Quaker post om de Huni indianen te helpen. Hetgeen helaas heel anders loopt dan ze hadden gedacht.

Het zijn heel indrukwekkende boeken, die boeien van het begin tot het eind. Vele personages worden beschreven en daardoor ook vele meningen en zienswijzen. Heel interessant om op een fictieve wijze te lezen hoe de Quakers zijn ontstaan
Wat hun idealen zijn (die helaas niet altijd positief uitvallen), hun motieven en drijfveren.
Maar vooral ook hun moed en twijfels. Heel speciaal die van de vrouwen zoals Margareth Fell, Lydia Best en Laura Martins.
God wil op aarde heel veel doen, maar daarvoor heeft Hij de mens nodig. "De enige die Hij heeft ben jij" Dat is meestal de reden van vele personages om te doen wat ze doen.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van marjo