Psychologisch sterk, iets minder spannend

Marjolein 15 januari 2026
3,5

Het was weer tijd om naar Åre af te reizen voor een nieuw deel in de thrillerserie van Viveca Sten en daar had ik me toch wel zo'n zin in!

Eenmaal begonnen zat ik ook echt binnen no time in het verhaal. Viveca Sten is zo'n kei in je met haar schrijfstijl met volle vaart het verhaal in sleuren. De typische scandi-stijl waarin een verhaal in het heden en in het verleden in elkaar gaan vallen maar waarbij je in het begin geen idee hebt hoe het samenhangt, werkt weer goed.

Toch had ik uiteindelijk in dit boek wel relatief snel in de gaten hoe het uiteindelijk zat, duidelijk sneller dan de vorige keren. Hierdoor viel er wel wat spanning weg tijdens het lezen en vond ik het politieteam met momenten echt wat traag van begrip. Zeker met Hanna's achtergrond had ik echt het idee dat zij dit eerder had moeten doorzien.

Daarnaast is er wat meer ruimte ingeruimd voor de privélevens en liefdesontwikkelingen van de rechercheurs. Op zich realistisch gedaan, maar het had wat mij betreft iets minder ruimte mogen innemen.

Het grootste deel van het boek is dus wat meer kabbelend dan de eerdere delen en leest gewoon heel lekker weg. Toch werd de spanning in de climax van de laatste ongeveer 80 pagina's wel echt goed gemaakt. Jeetje, wat sterk en realistisch geschreven! Ook de naweeën daarna voor de betrokkenen vind ik mooi gedaan. Daar vond ik het dan wel weer goed dat Sten daar nog wat ruimte voor had ingebouwd op de laatste pagina's.

Sowieso is het een plot dat psychologisch gezien echt goed in elkaar zit en gedegen is uitgewerkt. Het mag dan voorspelbaarder zijn dan de vorige boeken waardoor de thrill iets minder uit de verf kwam; het is wel een mooi opgebouwd, compleet en rond geheel. Ik kijk nu al uit naar een vierde deel!

Meer recensies van Marjolein