Bonjour, Agneta is een warm, humoristisch en herkenbaar verhaal over tweede kansen, persoonlijke groei en het leren van jezelf te houden.

Marlenybooks 24 augustus 2025
Boekrecensie: Bonjour, Agneta
Auteur: Emma Hamberg
3 sterren
Waarom deze score: Een warm en humoristisch verhaal met herkenbare thema’s en mooie karakterontwikkeling.

Samenvatting:
Bonjour, Agneta volgt Agneta, die op latere leeftijd opnieuw haar leven en liefde ontdekt. Het verhaal speelt zich af in hedendaags Zweden en het zonnige Provence in Frankrijk. Met veel humor, zelfspot en ironie wordt verteld over tweede kansen, persoonlijke groei, midlifecrisis, ouderdom en zorg. Taalbarrières en de grappige misverstanden die daarbij ontstaan voegen een charmant element toe, terwijl de interactie met Einar en hun opbloeiende band centraal staat. Extra smaakvol zijn de levendige beschrijvingen van Bourgondisch eten, wijn en dansen – van Franse kazen tot andere gerechten – die het verhaal tastbaar en bijna proevend maken, en soms ook humoristisch wanneer iets totaal verkeerd wordt bereid.

Schrijfstijl:
De schrijfstijl is toegankelijk, vol humor, zelfspot en interne monologen. De ironische toon en de herkenbare thema’s maken het verhaal levendig. De manier waarop songteksten worden gebruikt, taalbarrières worden uitgebeeld en momenten van dans, wijn en eten worden beschreven, versterkt de leeservaring.

Verhaallijn:
De plot is rustig opgebouwd en neemt de tijd voor karakterontwikkeling en interacties. Er zijn grappige en ontroerende momenten, maar ook monenten die je tot denken aan zetten en die een zwaardere lading hebben. De balans tussen humor en diepgang is prettig, en het einde sluit mooi af.

Karakterontwikkeling:
De groei van Agneta is langzaam maar prachtig om te volgen. Ze leert van zichzelf te houden, los te laten en unapologetic haar zelf te zijn. De verhalen van Einar over zijn leven, met zijn avonturen en obstakels, zijn krachtig, confronterend en ontroerend. Hun interacties, met haar preutsheid en zijn openheid, maken hun band bijzonder en geloofwaardig.

Thema’s en boodschap:
Thema’s als tweede kansen op latere leeftijd, het genieten van het leven, waardevol gezien worden door dierbaren en persoonlijke groei worden met humor en respect gebracht. De representatie van dementie is subtiel en respectvol verweven in het verhaal.

Emotionele impact:
Het boek roept herkenning, warmte en een gevoel van levenslust op. De verhalen van oudere personages over hun leven raken me altijd, en dit verhaal doet dat ook. De levendige beschrijvingen van eten, wijn en dansen maken de scènes extra tastbaar en zorgen voor een bijna zintuiglijke ervaring.

Sterke punten:
• Mooie karakterontwikkeling van Agneta
• Herkenbare thema’s zoals tweede kansen, persoonlijke groei en ouderdom
• Grappige taalbarrières en creatieve communicatie via songteksten
• Respectvolle verwerking van dementie

Conclusie:
Bonjour, Agneta is een charmant en warm verhaal vol humor, zelfspot en herkenbare levenslessen. Het is een mooi boek voor lezers die genieten van feelgood met een diepere laag, over persoonlijke groei en tweede kansen, vooral op latere leeftijd.

Leeservaring:
Wat mij het meest bijblijft, is de zachte ontroering van de verhalen van oudere personages, de langzame groei van Agneta, en de bijna tastbare beschrijvingen van eten, wijn en dansen die het verhaal zo levendig maken. De interacties met Einar zijn grappig, ontroerend, confronterend en inspirerend.

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.

Meer recensies van Marlenybooks