Dit compacte en visueel sterke boekje is een positieve "gereedschapskist" die ADHD-uitdagingen moeiteloos vertaalt naar praktische hacks en superkrachten, waardoor het een onmisbare gids is voor zowel de lezer als hun directe omgeving.

Marlenybooks Marlenybooks
12 mrt 2026

Recensie: 100+ Live Hacks voor een eenvoudiger leven met AD(H)D

​Een onmisbare, compacte gereedschapskist voor het neurodiverse brein.

​In een wereld die vaak niet is ingericht op het ADHD-brein, komt uitgeverij Pelckmans met een gids die letterlijk in je tas past: 100+ Live Hacks voor een eenvoudiger leven met ADHD. Dit is geen zwaar theoretisch werk, maar een toegankelijk "boekje" dat direct de kern raakt.

​Helderheid in woord en beeld
​Wat direct opvalt, is de prettige vormgeving. De tekst is gedrukt in zwart, maar maakt slim gebruik van lichtblauwe accenten om kernwoorden te highlighten. Voor een lezer met ADHD is dit een verademing; het helpt om de tekst te scannen en de focus vast te houden. De vrolijke illustraties en icoontjes houden het geheel luchtig en zorgen ervoor dat je je interesse niet verliest, ook niet bij de wat meer technische passages.

​Het boek begint met een sterk voorwoord en een inleiding over de neurobiologische achtergrond van ADHD. Hoewel de genoemde statistiek van 5% in de praktijk (gevoelsmatig) soms laag lijkt, legt het een solide basis: ADHD is een brein dat simpelweg anders werkt, en dat is al vanaf de kindertijd aanwezig.

​Van uitdaging naar 'Superkracht'
​De kracht van dit boek zit in de structuur. Met 20 specifiek uitgelichte uitdagingen en een bijbehorende paginalijst, kun je razendsnel opzoeken wat op dat moment voor jou relevant is. Ondanks dat er hier en daar psychologische termen en afkortingen vallen, blijft de drempel laag. Het voelt nooit als een zwaar studieboek, maar als een praktische toolbox.

​Bijzonder waardevol is dat de auteur niet alleen focust op wat er 'moeilijk' is. Er is uitgebreid aandacht voor de positieve kanten van ADHD — de superkrachten. Dit zorgt ervoor dat je het boek met een goed en gesterkt gevoel dichtslaat. Daarnaast biedt het boekje:

• ​Tips voor de omgeving: 10 concrete adviezen voor partners of ouders.
• ​Brede toepasbaarheid: Herkenbare concepten uit de therapiewereld (zoals de 'NIVEA'-methode: Niet Invullen Voor Een Ander) worden geïntegreerd.
• ​Nazorg: Verwijzingen naar meer ondersteuning en verdiepende literatuur.

​Conclusie
​Dit is een boekje om altijd bij de hand te hebben. Het nodigt uit tot zelfreflectie; het is een perfect hulpmiddel voor een 'feedbackgesprek met jezelf' na een lastige situatie. Door de praktische insteek en de luchtige toon is het een absolute aanrader voor iedereen die ADHD heeft, of iemand in zijn omgeving beter wil begrijpen. Een kleine gids met een grote impact.

ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening

Meer recensies van Marlenybooks