Deze razend spannende thriller volgt een pathologische leugenaar die verstrikt raakt in de duistere geheimen van een New Yorks glamourgezin, waarbij constante plottwists en fijne schrijfstijl je tot de laatste pagina op het verkeerde been zetten.

Marlenybooks Marlenybooks
3 apr 2026

Boekrecensie: De Oppas
​Auteur: Sophie Stava
Beoordeling: 4 sterren
Waarom deze score: Het boek blijft van begin tot eind spannend door de constante web van leugens en onverwachte plottwists die je als lezer steeds op het verkeerde been zetten.

​Perspectief en tijdsvorm: Eerste persoon, tegenwoordige tijd.

​Samenvatting:
​Sloane Caraway is een pathologische leugenaar die haar alledaagse leven interessanter maakt met verzinsels. Wanneer ze in een park de charmante Jay Lockhart en zijn dochtertje ontmoet, liegt ze dat ze een verpleegkundige is. Deze leugen bezorgt haar een baan als oppas bij de familie Lockhart, een ogenschijnlijk perfect New Yorks glamourkoppel. Sloane raakt al snel verstrikt in hun wereld van rijkdom en succes, maar ontdekt dat er achter de glanzende façade van Jay en Violet duistere geheimen schuilen die vele malen gevaarlijker zijn dan haar eigen leugens.

​Schrijfstijl:
​De schrijfstijl is erg prettig en beeldend; er is precies genoeg beschrijving van de omgeving en de sfeer om het voor je te zien, zonder dat de vaart uit het verhaal gaat. Een bijzonder sterk punt is dat de auteur de lezer direct aanspreekt tussen de tekst door. Dit betrekt je meteen bij het verhaal en past uitstekend bij het genre van de literaire thriller.

​Verhaallijn:
​Het plot is meeslepend en houdt de lezer constant in zijn greep. De manier waarop Sloane haar leugens in elkaar weeft, zorgt voor een voortdurende spanning. Wat dit boek extra sterk maakt, zijn de perspectiefwisselingen tegen het einde. Telkens wanneer je denkt te weten hoe het verhaal zal aflopen, volgt er een nieuwe, onverwachte plottwist waardoor je als lezer voortdurend achter de feiten aanloopt.

​Karakterontwikkeling:
​De focus ligt in dit verhaal minder op de traditionele groei van personages en meer op de complexe situaties waarin zij zich bevinden. Sloane is een intrigerend hoofdpersonage door haar onbetrouwbare aard. De personages worden vooral gedefinieerd door hun geheimen en de manier waarop zij zich naar de buitenwereld presenteren.

​Thema’s en boodschap:
​Centraal in het boek staat het thema vertrouwen: kun je je partner, je ouders of je vrienden werkelijk vertrouwen? Daarnaast komen onderwerpen als opvoeding, vreemdgaan, onzekerheden en de obsessie met het uiterlijk en de publieke opinie uitgebreid aan bod. Het stelt de vraag: wie ben je werkelijk achter je zorgvuldig opgebouwde imago?

​Emotionele impact:
​Door de voortdurende dreiging van ontmaskering en de intriges blijft de spanning continu voelbaar. De overstap naar andere perspectieven zorgt voor een schokeffect dat de impact van het verhaal vergroot. Het is een boek dat je dwingt om alert te blijven.

​Sterke punten:
• ​De directe interactie tussen de verteller en de lezer.
​• De gelaagde plottwists die tot op het laatste moment verrassen.
• ​De sfeervolle, maar compacte beschrijvingen van de New Yorkse glamourwereld.
• ​De wisselingen in perspectief die het verhaal een extra dimensie geven.

​Conclusie:
​De Oppas is een heerlijke psychologische thriller die vlot wegleest en geen moment verveelt. Het is een absolute aanrader voor liefhebbers van verhalen over dubbellevens, infiltratie en duistere familiegeheimen. De balans tussen de spanning en de sfeerzetting maakt dit boek zeker de moeite waard voor fans van het genre.

​Leeservaring:
​Ik vond het een erg fijn boek om te lezen. Vooral het einde was zeer bevredigend en de manier waarop de leugens van Sloane door het verhaal heen zijn geweven, hield me volledig aan de pagina's gekluisterd. De onverwachte wendingen en wisselingen van pov maakten het een boeiende ervaring.

​Ik heb dit boek als recensie-exemplaar gelezen, dit is mijn persoonlijke mening.

Meer recensies van Marlenybooks