Volgeboekt
Recensie: Paula Heeger - Volgeboekt
De succesvolle auteur Felicia vertrekt naar Terschelling om te schrijven aan haar nieuwe roman en verslag te doen van het Oerol festival. Door een fout met haar reservering belandt ze onverwachts in de logeerkamer van de stugge Alex, die een boekhandel met bed & breakfast runt. Hun onverwachte samenwonen leidt tot wrijving — maar misschien ook tot iets wat ze allebei niet zagen aankomen.
‘Volgeboekt’ heeft zoveel leuke elementen: een zonnig cultureel festival op een eiland, een boekwinkel, televisie-uitzending, een ex, een schrijfster, een charmant B&B, een oud verhaal. Stuk voor stuk leuk, maar wel heel erg veel, en je vliegt van het een naar het ander.
Tussen de hoofdpersonages ontstaat een fijne dynamiek. Ze kennen allebei een groot verlies en delen hun liefde voor boeken. Felicia, een bekende auteur, is vriendelijk en makkelijk in de omgang. Alex is nors en druk met de B&B, boekwinkel en het organiseren van Oerol-activiteiten, maar gelukkig draait hij bij en maakt hij ruimte voor Felicia. Er zijn veel bijpersonages, soms zonder naam, die toch regelmatig terugkeren — en één duikt pas in een van de laatste hoofdstukken op. Dat voelde wat vreemd.
De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, met veel korte zinnen en realistische dialogen die het tempo hoog houden. Emoties worden overtuigend en treffend beschreven. De afwisseling tussen heden en stukjes verleden maakt het verhaal meeslepend.
De hoofdstukken zijn geschreven in de ik-vorm, afwisselend vanuit Felicia en Alex. Soms had ik wat moeite met Alex' toon — die voelde bij vlagen wat kinderachtig aan. Het verhaal gaat ook de diepte in met onderwerpen als verdriet, rouw, nieuw begin, vriendschap en liefde, en een vleugje mysterie rond een boek.
Een fijn debuut van Booktokker Paula Heeger. Een verhaal dat zich afspeelt op een heerlijke lokatie, vol sfeer en leuke elementen – perfect voor wie houdt van romance en eilandverhalen.