Heel fijne feelgood

Marte 12 mei 2025
Recensie: Heléne Holmström - Zon, wijn & chansons

Heb jij ook zo genoten van ‘Sneeuw, sterren en kaneel’? Dan heb ik goed nieuws, want het tweede deel in de reeks 'Liefde achter de schermen' is net zo'n fijne feelgood (die je ook als standalone kunt lezen).

Na haar gedwongen vertrek uit de tv-wereld werkt sommelier Bente met frisse tegenzin in een restaurant. Maar als een vriendin haar wijst op een mysterieuze wijnfles met Zweedse inscriptie, wordt haar nieuwsgierigheid gewekt. Samen met de geliefde tv-historicus Didrik duikt ze in het verhaal achter deze fles – en maakt er meteen een tv-programma van. Ze werken heel goed samen en het is duidelijk dat er meer speelt dan alleen werk, maar ze dragen allebei bagage uit het verleden met zich mee.

Het verhaal wordt verteld vanuit Bente en Didrik, en af en toe door Sven, een soldaat in het Franse Vreemdelingenlegioen tijdens WOII. Zijn perspectief, dat stukje verleden, geeft een extra laag aan het verhaal. Het is bijzonder hoe één oude fles wijn leidt tot een reis door de tijd én door emoties. Van Stockholm, Uppsala, Bordeaux en vooral een sfeervol Parijs: je reist als lezer echt mee.

Bente is gepassioneerd en gedreven, Didrik een charmante verteller en wetenschapper. Je krijgt een goed beeld van hun gevoelens en twijfels. De schrijfstijl is toegankelijk, levendig en met fijne beeldspraak, en door de beschrijvingen proef je bijna de wijn en voel je de sfeer.

De zoektocht naar de herkomst van de fles verweeft moeiteloos met thema’s als liefde, verlies, verzet, roem en familie. Beide hoofdpersonen zijn bezig met het verwerken van het verleden en het maken van nieuwe keuzes. De link met WOII en een verzetsverhaal voegt iets extra’s toe aan dit verder lichte verhaal.

Wijn, Parijs, geschiedenis, liefde en een fijne epiloog om het af te ronden – ik heb opnieuw genoten van een warme feelgood van Heléne Holmström.

Meer recensies van Marte