De blauwe mensen van Kentucky
Dit verhaal speelt zich af in Kentucky, in de jaren 30 en is gebaseerd op het ware verhaal van de zachtmoedige blauwe mensen die daar woonden.. De blauwe kleur was het gevolg van een zeldzame aandoening. Er is een uitgebreid nawoord, de schrijver heeft voor dit boek heel veel onderzoek gedaan.
Cussy Carter(19) is de laatst overgebleven vrouw van blauwe mensen. En dat is geen fijne positie. Sommigen noemen haar een blauw spook. De Blauwen worden gediscrimineerd en zijn minderwaardig.
Ze woont geïsoleerd en armoedig, diep in de bossen in een bergachtig gebied, samen met haar vader die haar aan de man probeert te brengen. Hij werkt in de mijn, 8 km lopen verderop, zijn gezondheid gaat achteruit.
Maar wie wil een blauwe vrouw.. En Cussy wil ook geen man, ze wil haar baan houden, ze wil door de bergen rijden met haar muilezel Junia om arme mensen van boeken te voorzien. Ook dat boekbezorgersproject bestond echt en was van groot belang.
Niet iedereen kon natuurlijk lezen en soms werd men dan voorgelezen.
Cussy houdt zelf erg van lezen, iets wat ze van haar (inmiddels overleden) moeder leerde.
Door dit werk komt ze zelf uit haar isolement en helpt tegelijk anderen, maar het is niet zonder gevaar in het onherbergzame gebied.
Als ze een nieuw adres erbij krijgt, van Jackson Lovett komt er een ontwikkelde persoon in haar leven. Iemand die meer van de wereld heeft gezien. Verwacht echter geen feelgood!
De boekenbezorgers maakten ook plakboeken waar ze nieuws uit de wereld in plakten en breipatronen of recepten. Die gingen rond bij hun klanten.
Het is een hard en nogal uitzichtloos bestaan waar arme mensen worden uitgebuit en onderdrukt. En waar vrouwen blijkbaar vogelvrij zijn..
Als je houdt van historische boeken is dit een heel interessant boek. Het is een bijzonder verhaal.. Misschien wat minder geschikt voor wie van 'makkelijke verhalen' houdt.
Niet iedereen kon natuurlijk lezen en soms werd men dan voorgelezen.