Advertentie


Elizabeth Byler Younts is de schrijfster van dit boek. Ze schreef eerder een trilogie over de Amish. Een wereld waarin ze als klein meisje heeft geleeft maar niet meer woont.

In De verborgen kinderen maken we kennis met Brighton. Het is 1937 en ze woont met haar moeder in Riverside, een gesticht voor mensen met een afwijking. Ze is er geboren en brengt er haar jeugd door tussen alle vrouwen die veel zorg nodig hebben. De meeste van hen hebben net als haar moeder een psychische aandoening. De artsen geven hen therapie zoals stoombaden en dwangbuizen.
Brighton beweegt zich redelijk vrij door de gangen en de tuin. Ze ontmoet er Angel met wie ze vriendschap sluit. Samen groeien ze verder op onder het toeziend oog van zuster Joann. Naarmate de jaren verstrijken wordt de drang groter om de wijde wereld in te gaan. Wanneer ze zich hierin begeven blijkt deze minder vriendelijk dan gedacht.

Jaren later krijgt Nell, een bejaarde dame, een filmdoosje op de post gestuurd. Dit geeft een draai aan haar leven die al het verleden terug brengt.

Het verhaal begint in 1990 en verteld per hoofdstuk delen over het leven van Nell en in 1937 over Brighton. In prachtige zinnen en sprekende metaforen geeft de schrijfster een beeld van de jaren '40 in een psychiatrisch ziekenhuis. Een wereld die we ons niet meer voor mogelijk houden, maar zeker een verleden kent.
Bij momenten hapert het verhaal doordat de schrijfster graag het beeld van toen wil overbrengen.
Een tweede groot onderwerp komt in het boek ter sprake die zich ook geleend had voor een tweede boek. Hierdoor blijft het verhaal soms aan het oppervlak.

Reacties op: De invloed van de maatschappij

28
De verborgen kinderen - Elizabeth Byler Younts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners