kunstenaarsmindset; ook jij hebt hem!
Recensie 'HET IS AAN ONS' van Merlijn Twaalfhoven. Uitgever Atlas Contact, 2020
Wat een inspirerend boek! Knap hoe Merlijn zowel zijn persoonlijke ervaringen met ons deelt (waardoor het dichtbij komt) als deze in een breder (theoretisch) kader weet te plaatsen, spiegelend aan de maatschappij waarin we leven, die we 'zijn'.
Hij beschrijft zijn theorie over de kunstenaarsmindset van ons allen en hoe we die zouden kunnen gebruiken om grote vraagstukken (klimaatverandering, politieke ontwikkelingen, sociale vraagstukken) gezamenlijk op te lossen.
De kunstenaarsmindset zou een ieder bezitten. Ik hou van kust, ben graag creatief en kunstzinnig bezig en denk de grote meerwaarde hiervan voor ontwikkeling en groei te kennen. Voor mij dus ook geen twijfel dat deze mindset mij past en 'in me' zit. Maar hoe is dat voor mensen die hiermee niet bekend zijn, er mogelijk niets mee hebben? Hoe zouden zij dit boek lezen? Zouden ze er inderdaad door geïnspireerd raken? Of heeft Merlijn voor deze (grote) groep mensen een ander idee om de kunstenaarsmindset aan te spreken? Om mensen in de beleving te krijgen moeten ze hier eerst toe bereid zijn. Daar ligt de grote uitdaging van ons als maatschappij. Het belang van kunst en van kunstvakken (beeldend, beweging, muziek) in het onderwijs en van kunsteducatie in bredere zin wordt met dit boek in iedergeval passievol beschreven. Ik kan niet anders dan hier vierkant achter staan. Het boek doet me echt anders kijken naar fenomenen als 'musea' en concertgebouwen. Mooie thematiek om mee bezig te zijn: kunst onder de mensen brengen in plaats van de mensen naar de kunst toe halen.