Sommige geheimen zijn te belangrijk om te laten verdwijnen

Meester Leesplezier Meester Leesplezier
15 mrt 2026

Zoetekauwen opgelet! De titel doet het al vermoeden, maar dit is een zoet boek. Niet alleen omdat het om een snoepwinkel gaat, ook het verhaal zelf heeft een zoete toon. Over het einde verklap ik niet te veel, dat moet je zelf maar lezen! Dit boek kreeg ik van uitgeverij Clavis, superleuk. Ik had nog niet eerder een boek van Marije van Seventer gelezen. Ik werd meteen nieuwsgierig naar het verhaal, onder andere door de mooie vormgeving van het omslag. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige illustraties in het boek. Echt geweldig! Wat dit boek bijzonder maakt is de diepere laag in het verhaal. Een oma met dementie die steeds meer vergeet en steeds verder achteruitgaat. En dan ook nog een hebzuchtige oom die het familietestament compleet negeert en zijn eigen plan volgt. De taal in het boek is vrij eenvoudig en leest lekker vlot. Dat is soms best fijn. Ik vond het een leuk verhaal, al springt het er voor mij niet echt uit. Gewoon een fijn boek. Ik denk wel dat kinderen van dit verhaal zullen smullen! Aan te raden voor kinderen in groep 5 en 6.

Het boek gaat over het meisje Vlinder. Ze woont in het dorpje Molsheuvel. Haar oma heeft een ouderwetse snoepwinkel met houten kasten en glazen potten vol lekkernijen: Mierzoet. In deze snoepwinkel schuilt ook een geheim: Ben. Ben is een klein mannetje en er weten maar drie mensen van zijn bestaan af: oma Mimi, tante Rosanne en Vlinder. Helaas wordt oma steeds vergeetachtiger. Wanneer ze op een nacht vermist raakt, besluit de familie haar naar een verzorgingshuis te brengen. Vlinders hebzuchtige oom Ferdinand ziet zijn kans schoon om de winkel te renoveren en over te nemen. Maar dat mag niet gebeuren. Want deze verandering zet het leven van Ben Bubblegum op het spel. Lukt het Vlinder om haar oom te stoppen?

Dit boek is samen te vatten in de woorden:
Dementie, erfenis, familie, geheimen, dapper zijn, vriendschap, doorzetten, hoop, snoepwinkel.

Meer recensies van Meester Leesplezier