Advertentie
    Merel Lommers-Plat Hebban Recensent

Na de onthoofding van Anne Boleyn is het onrustig aan het hof van koning Henry. Die rust lijkt terug te keren als hij trouwt met Jane. Dit is echter een kortstondig geluk. Intussen bouwt Cromwell zijn macht steeds verder uit. Hij wordt steeds belangrijker voor de koning en hij verwerft dan ook meer invloed en een steeds betere positie voor zichzelf en zijn naaste familieleden. Maar weet hij die positie ook te houden?

Met De spiegel & het licht sluit Hilary Mantel de trilogie over Cromwell af. De eerdere delen, Wolf Hall en Het boek Henry, wonnen beide de Man Booker Prize. De spiegel & het licht werd eveneens genomineerd, maar won de prijs niet.

Ondanks dat De spiegel & het licht andere vertalers heeft dan de vorige delen, sluit het qua taalgebruik en stijl naadloos aan bij de vorige delen. Een compliment voor de vertalers is dus zeker op zijn plaats. De kenmerkende humor komt echter alleen in het begin van het boek veelvuldig voor, daarna neemt dit snel af en wordt de sfeer grimmiger. Het is duidelijk dat Cromwells hoogtijdagen snel ten einde zullen lopen. Het duurt echter nog een hele tijd voor het zover is.

Dat is dan meteen het enige minpuntje aan dit boek: het lijkt net even iets te lang te duren voor de ontknoping zich inzet. Al het gekonkel en gedraai aan het hof, het wordt op een gegeven moment wat veel en de interesse kan wat afnemen. Maar als de ontknoping dan eindelijk ingezet wordt, is de aandacht meteen weer terug en weet Mantel weer helemaal onder je huid te kruipen.

Daarmee vormt dit boek een waardige afsluiting van de trilogie over Cromwell. Sublieme beschrijvingen, een originele insteek (het verhaal over koning Henry vanuit Cromwell vertellen), humor en scenes die onder je huid kruipen; deze trilogie is een must-read.

Reacties op: Het einde van Cromwell

56
De spiegel & het licht - Hilary Mantel
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners