Vlot leesbaar en inspirerend

Merel 18 december 2025
Als de muren van haar advocatenkantoor steeds meer op Judith afkomen, besluit ze alleen over de Pyreneeen te trekken. Niet lang daarna besluit ze om op het Franse platteland te gaan wonen. Als ze de kans krijgt om een boerderij over te nemen, gaat ze daar voor.

Judith Malotaux werd bekend door haar deelname aan het tv-programma Winter Vol Liefde. In Boer in de bergen vertelt ze over hoe ze haar eigen pad gezocht en gevonden heeft. Ze neemt de lezer mee in hoe deze ommezwaai in haar leven verlopen is.

Het boek start in 1992, als ze als kind in Rotterdam woont. Met de terugblik op haar verleden laat ze zien dat ze zich heeft los moeten maken uit gebaande paden die van jongs af aan al gelegd werden én dat de liefde voor de natuur er al vroeg in zat. Daarna volgen zes hoofdstukken waarin we chronologisch haar ommezwaai volgen. Doordat de hoofdstukken ook weer opgedeeld zijn in delen, zijn het steeds korte stukjes om te lezen. Hierdoor kun je steeds een stukje lezen en leest het prettig en snel weg. Het nadeel is dat het soms te kort is, hier en daar mocht er wel wat meer uitgediept worden. Zo schrijft ze bijvoorbeeld: "Het is enorm hard werken, maar het lukt me om de chaos van de maanden daarvoor zo veel mogelijk recht te strijken". Juist die worstelingen hadden ook wat meer beschreven mogen worden. Het wordt gezegd dat de realiteit niet zo romantisch is als het klinkt, dat deel van het boerenleven had ook wat meer tot leven mogen komen.

Toch geeft het boek in het geheel een aardig beeld van hoe het is om je leven radicaal om te gooien en te kiezen voor je eigen pad. Vlot leesbaar en inspirerend!

Meer recensies van Merel

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.