Advertentie
    Merel Lommers-Plat Hebban Recensent

Een man ontwaakt op een ruimteschip uit een coma. Hij weet zijn eigen naam niet meer, laat staan wat zijn missie is. Langzaamaan komen zijn herinneringen terug. Hij is Ryland Grace, een docent en wetenschapper en hij moet, als enige overlevende van de drie crewleden, de mensheid zien te redden.

Andy Weir is een softwareontwikkelaar met een passie voor wetenschap in het algemeen en ruimtevaart in het bijzonder. Hij debuteerde in 2012 met The Martian, welke in 2015 verfilmd werd. Met Project Hail Mary levert Weir wederom een uitstekende sciencefiction roman af.

De liefde voor wetenschap komt duidelijk naar voren in het verhaal, want de mensheid krijgt verschillende wetenschappelijke problemen voor zijn kiezen. Ryland moet op zijn reis ook heel wat technische en biologische problemen het hoofd bieden. Regelmatig komen er dus wetenschappelijke termen en uitleg voorbij. Dit is niet alleen te verwachten in een sciencefiction boek, het is ook onontbeerlijk; zonder deze achtergrondinformatie zou het verhaal minder sterk overkomen. Gelukkig (voor de alfa-lezers onder ons) is het verhaal ook goed te volgen als je helemaal niets van alle natuurkunde en wiskunde begrijpt, al weet Weir sommige onderwerpen duidelijk genoeg uit te leggen om er toch iets van mee te krijgen. Wat dat betreft is het boek heel toegankelijk geschreven en dus zeker niet alleen geschikt voor bèta's.

Knap is hoe Weir het verhaal boeiend weet te houden, al gaat het verhaal voor een groot deel over een man die in zijn eentje op een ruimteschip zit. Doordat Ryland langzaamaan zijn geheugen terugkrijgt, zitten er goed gedoseerde flashbacks in het verhaal. Deze brengen andere personages naar voren en door het contact dat Ryland met hen heeft leert de lezer het hoofdpersonage beter kennen. De interactie met buitenaards leven is echter nog het meest sprekend, dit geeft het verhaal de meeste kleur.

Verder blijft het het hele boek lang spannend of hij zijn missie wel weet te volbrengen. Op verschillende momenten in het verhaal staat Ryland voor de keuze om zijn eigen hachje te redden of zichzelf op te offeren voor het grote geheel. Dit levert interessante situaties op en geeft de beweegredenen van de mens mooi weer. In de ruimte gebeuren daarnaast ook veel dingen die het personage niet zelf in de hand heeft. Diverse problemen brengen de missie in gevaar. Er zijn dus zowel interne als externe factoren die het slagen van de missie beïnvloeden en dat maakt het verhaal niet alleen realistisch, maar ook heel boeiend. Project Hail Mary is dan ook een toegankelijk, interessant en spannend sciencefiction verhaal.

Reacties op: Toegankelijke, interessante en spannende sciencefiction

63
Project Hail Mary - Andy Weir
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken