Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een Kosmische Strijd.

Mery Todde 10 juli 2024
De Jaguarkrijger van Peter Varg is een meeslepende en intrigerende roman die de lezer meeneemt naar de majestueuze hooglanden van de Andes en de duistere diepten van oude mythologieën. Dit boek, het eerste deel in de trilogie Kukulkans Meesterplan, speelt zich af in het tumultueuze Chili tijdens de militaire dictatuur van generaal Pinochet. Varg weeft een fascinerend verhaal waarin heden en verleden op meesterlijke wijze samensmelten.

Het verhaal begint met de gruwelijke vondst van twee onthoofde kinderen, wier harten uit hun lichamen zijn gesneden. Dit mysterie vormt de aanzet voor Juan, de Jaguarkrijger, om zijn menselijkheid achter zich te laten en zijn geestesbeest aan te nemen in de zoektocht naar de dader: een vleermuismonster afkomstig van voorbij de poort tussen de werelden. Juans strijd tegen dit monster laat hem zwaargewond achter, waarna hij een gebiedende stem hoort die hem waarschuwt voor de naderende laatste dagen. Deze stem vertelt hem over een kosmische strijd waarin zijn dochter Monica een cruciale rol zal spelen. Zij zal een meisje baren dat het universum van de ondergang kan redden, mits zij de juiste Coya-man treft om dit kind te verwekken.

De plot neemt een onverwachte wending wanneer Monica Peter ontmoet, een Belgische sociaal werker die zich in Chili heeft gevestigd. De gecompliceerde relatie tussen Monica en Peter, tegen de achtergrond van politieke en sociale onrust, voegt een extra laag van spanning en emotie toe aan het verhaal.

Varg’s kracht ligt in zijn vermogen om rijke, gedetailleerde beschrijvingen te combineren met diepgaande karakterontwikkeling. Juan’s transformatie in de Jaguarkrijger en zijn innerlijke strijd tussen menselijkheid en dierlijkheid worden met veel nuance en empathie beschreven. Monica’s zoektocht naar liefde en haar worsteling met het lot dat haar is toebedeeld, vormen een ontroerende en krachtige verhaallijn.

De mythologische elementen in De Jaguarkrijger zijn adembenemend en complex. Varg haalt inspiratie uit de oude culturen van de Andes en verweeft deze met een eigentijds verhaal, wat resulteert in een unieke en meeslepende leeservaring. De Gevederde Slang, Kukulkan, en de waanzinnige god Akash zijn niet zomaar achtergrondfiguren, maar spelen een actieve rol in de kosmische strijd die de kern van het verhaal vormt.

De setting in Chili tijdens de dictatuur van Pinochet geeft het boek een historische diepgang en context die de spanning en urgentie van het verhaal versterken. Varg beschrijft de politieke situatie en de impact ervan op het dagelijks leven met scherpzinnigheid en mededogen, waardoor de lezer zich volledig ondergedompeld voelt in de tijd en plaats.

De Jaguarkrijger is een spannend, mysterieus en diepgaand boek dat de lezer van begin tot eind weet te boeien. Peter Varg heeft met dit eerste deel van de trilogie een indrukwekkend en onvergetelijk verhaal neergezet dat uitkijkt naar de verdere verkenning van Kukulkans meesterplan. Voor liefhebbers van mythologie, geschiedenis en intense karakterdrama’s is dit boek een absolute aanrader.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mery Todde

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.