Een nostalgische trip met een vleugje melancholie
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op mijn blog GraagGelezen.
In ‘Terug op de achterbank’ neemt Olivier Willemsen ons mee op een reis naar het verleden. De 42-jarige, enigszins gebroken hoofdpersoon gaat op aandringen van zijn vriendin mee met zijn ouders op zomervakantie. Wat volgt is een tijd vol nostalgie, waarin de oude familiedynamiek weer tot leven komt.
Willemsens scherpe observaties en humoristische toon maken van ‘Terug op de achterbank’ een heerlijk leesbare roman. Hij beschrijft op treffende wijze de ongemakkelijke momenten, maar ook de momenten van pure nostalgie die de hoofdpersoon ervaart. De lezer kan zich niet anders dan identificeren met zijn gevoelens van heimwee en weemoed.
“Het was krokusvakantie. Hoewel mijn ouders het liever anders zagen, hadden ze geen andere keus dan me die week bij mijn oom en tante onder te brengen. Zelf reden ze dagelijks op en neer naar een hospice in de buurt van Eersel, waar opa zijn postzegelverzameling overdroeg aan mijn vader.”
Een van de sterke punten van de roman is de ontwikkeling van de personages. De hoofdpersoon leert zijn ouders in een nieuw licht te zien, en door hun ogen ziet hij ook zichzelf beter. De familiebanden worden sterker, en de lezer ervaart een gevoel van catharsis.
“Op het gigantische parkeerterrein van de supermarkt scant mijn vader een rij winkelkarren op achtergebleven munten. Natuurlijk doet hij dat. Alles wat hij doet is voorspelbaar. En als mijn leven zo doorgaat is het duidelijk wat er met mij zal gaan gebeuren. Ik zal geruisloos van een vrijgezel transformeren in een man alleen. Een man die zijn vaders postzegelverzameling en het ouderlijk huis overneemt tot er op een dag een bordje met de koop in de voortuin wordt gehamerd en ook de postzegels geen bestemming meer hebben.”
Al met al is ‘Terug op de achterbank’ een charmante en ontroerende roman. Het is een boek dat je meeneemt naar je eigen jeugd, en je aan het denken zet over de waarde van familie en de kracht van nostalgie.