Meester leonie geeft stof tot nadenken

Miesleest 22 juli 2023
Meester Leonie

Meester Leonie is een boek met verzamelde verhalen over wat Leonie tegenkomt in haar werk als strafrechtadvocaat, het zijn uiteenlopende verhalen, die je soms met verbazing leest, soms met een glimlach en alles er tussen in. In het begin komt ze heel zakelijk over wat ook echt wel moet in deze beroepsgroep. Later wordt ze iets menselijker. Ze legt goed uit welke keuzes ze maakt en waarom, als leek kon ik de beslissingen die ze neemt binnen het strafrecht goed volgen, al zegt mijn gevoel soms anders, blij was is dan ook met de opmerking die ze maakt dat ze ook advocaten kent die met gewetenswroeging kampten en uit het strafrecht zijn gestapt.

Meester Leonie is een strafrechtadvocaat met hart voor het vak, en ook buiten de rechtbank om zich inzet voor haar vak door het geven van presentaties, dagvoorzichterschap op congressen en nu het schrijven van een boek met uitleg hoe het rechtssysteem in elkaar zit.

Goede punten van dit boek zijn dat het korte hoofdstukken zijn, het is naar mijn mening niet een boek die je achterelkaar uitleest, maar het leent zich erg goed voor een boek waar je soms een paar hoofdstukken uit leest. De verhalen gaan wel van de hak op de tak, met 1 zaak die als een rode draad door het boek heen gaat.
Ik vond het fijn lezen en interessant om te lezen over een beroep dat heel ver bij mij vandaan staat, ik begrijp het systeem meer, maar of ik er meer begrip voor heb, kan ik niet zeggen.
Ze zet zich volledig in voor haar cliƫnten, die hebben allemaal het recht op een goede verdediging, maar ik vind het lastig te lezen dat er bij zedendeliquenten of bij geweldszaken waarbij de dader echt duidelijk is er toch wordt gezocht naar strafvermindering of vrijspraak. Het boek geeft stof tot nadenken en geeft gespreksonderwerpen waar je anders niet zo snel over praat.

Dank aan Harper Collins voor het recensie-exemplaar in onze leesclub van dit jaar

Meer recensies van Miesleest