Voetbaldroom

Miesleest 07 oktober 2024
Finn Berk vertelt over zijn droom om in het betaald voetbal te kunnen gaan spelen, hoe hij dit uiteindelijk bereikt, maar daarbij over eigen grenzen heen gaat, zich niet altijd goed erbij voelt, maar door knokt en hij uiteindelijk zijn droom haalt.
In mijn werk als kinderfysiotherapeut zie ik regelmatig kinderen die dromen van zo’n carrière, daarom was ik erg blij dat ik van Atlas contact dit boek mocht lezen en recenseren. Eerder al een talent gekend en van ouders gehoord wat er allemaal verwacht wordt van je en van ouders. Wat mij van het boek bijblijft is het feit dat je als jongere veel moet laten, veel moet trainen en je in een soort sociaal isolement komt.
Waarbij ik dacht dat voetbal een teamsport is, is het in de hogere regionen vooral ieder voor zich, voor jou 10 anderen. Finn beschrijft dit eerlijk, in het begin verzet hij zich er een soort van tegen, maar later gaat hij er in mee. Hij geeft een eerlijke kijk in deze wereld, hoe het werkt op dit niveau. Erg interessant
Er is een hoop verbetering nodig in deze wereld, hopelijk draagt Finn hieraan mee met dit boek, zo beschrijft hij dat je op jonge leeftijd wordt gekleineerd door je trainer, met als doel nog meer uit jezelf te halen, maar juist deze trainer hoort jouw veilige basis te zijn in het team, op deze leeftijd is er al zoveel onzekerheid op allerlei gebieden, puberteit, overgang naar middelbare school etc.
Het boek leest vlot weg, geeft een goede inkijk in deze wereld en verveeld op geen enkel moment, goede balans in belevenissen binnen en buiten het voetbal. Extra leuk vond ik dat hij veel heeft gehad aan de chiropractor en dry-needle Femke, wij zijn als paramedici vaak ook een uitlaatklep dat klinkt ook door in Finn zijn woorden.
Dit boek is een dikke aanrader voor iedereen die een kijkje wil nemen in de voetbalwereld, voor ouders van jonge talenten en misschien zelfs ook wel voor de jonge talenten zelf, die de droom hebben door te breken in het betaalde voetbal. Voor trainers moet dit boek juist verplichte kost worden, denk na over jouw rol in het begeleiden van jonge spelers in deze mooie sport.

Meer recensies van Miesleest