Advertentie
    Minca (My Winged Books) VIP Club

In een wereld waarin je kaste bepaald of en welke magische krachten je bezit, heeft Fie misschien wel toegang tot vele verschillende krachten, maar haar positie in de laagste kasten 'De Kraaien' brengt ook veel problemen met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer twee slachtoffers van de pest, die de Kraaien dienen op te halen en te verlossen, hun dood in scène hebben gezet. En zeker wanneer blijkt dat één van deze slachtoffers de kroonprins is, samen met zijn lijfwacht. Ze hebben de hulp van de Kraaien nodig. Tegen beter weten in sluit Fie een deal met hen en vanaf dat moment lijken de problemen alleen maar erger te worden.

Het eerste hoofdstuk heeft even de volledige aandacht nodig van de lezer om goed in het verhaal te komen. De benamingen van de kasten, bepaalde uitspraken, spreekwoorden of benamingen waren af en toe niet zo voor de hand liggend en vereisten enige toewijding om hierin te komen. Maar naarmate het verhaal vorderde en de zogenoemde ‘gelddans’ werd uitgevoerd door Fie en haar Kraaien, nam het verhaal een onverwachte wending. Onverwachts en origineel, dat bleef het verhaal eigenlijk continu. Hoofdstuk na hoofdstuk wist de auteur de lezer mee te slepen in deze bijzondere wereld, de verschillende kasten waarin onderdrukking en racisme niet uit de weg werden gegaan. De hoofdstukken zijn iet wat lang en de pagina’s staan behoorlijk vol met tekst, maar dat neemt niet weg dat het verhaal goed weg leest en je continu verder wilt blijven lezen.

De personages zijn ook vernieuwend, eigenzinnig en de dialogen tussen Fie, Tavin en Jasimir en de Kraaien bevatten ook regelmatig wat humor en steken onder water. Gedurende het verhaal leer je elk personage beter kennen en maakt vooral Fie een uitzonderlijke groei door terwijl ze vecht voor waar ze in gelooft maar ook wilt doen wat het juiste is. Als lezer merk je af en toe dat je met haar mee voelt en je afvraagt welke beslissing jij zou nemen. Ook Tavin en Jasimir lijken zich aan te passen naar de omstandigheden waarin ze verkeren, maar af en toe zijn er enkele gebeurtenissen of dialogen die twijfels bij de lezers zullen oproepen. Het is dus nog maar de vraag hoe het verhaal zich verder ontwikkelt en wat voor verrassingen de auteur nog meer in petto heeft. Tijdens het lezen ontstaan er wel vermoedens over bepaalde dingen, maar door alle onverwachte gebeurtenissen en door de onvoorspelbaarheid van het verhaal wordt je ook wel eens op het verkeerde been gezet.

Het kasten systeem dat gebaseerd is op vogelsoorten met bijbehorende magische krachten is zeer origineel. De manier waarop sommige personages uit de onderdrukte kaste, de Kraaien, desondanks toch beschikken over meer krachten dan de rijkste kasten of zelfs van koninklijke bloede, zorgt ervoor dat er hoop opbloeit voor de Kraaien. Maar niets gaat zoals het gepland was en Fie en haar Kraaien worden ook nog eens opgejaagd door de Oleanders. Zou de eed die de Kraaien met de Feniksen hebben gesloten wel genoeg zijn om hen veiligheid te bieden? Er zijn aan het eind van het verhaal nog enkele onbeantwoorde vragen waardoor een vervolg zeer gewenst is.

Het is eigenlijk een boek als geen ander en dat is iets wat we in deze tijd binnen het Young Adult genre wel kunnen gebruiken. Een authentiek, spannend en eigenzinnig verhaal dat vraagt om meer!

Reacties op: Een boek als geen ander

37
De genadigen - Margaret Owen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker