Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Delta uit Dead River heeft altijd te horen gekregen dat ze haar rug koste wat kost moet bedekken. Hierop is namelijk een landkaart gebrand met daarop de weg naar een mogelijk paradijs genaamd de Verdant. In een woestenij geplaag door stof, windhozen, stormen en de alles verhittende zon, zouden velen voor deze landkaart doden, zelfs als niemand het kan lezen. Dus wanneer haar dorp wordt overvallen in opdracht van een man die bekend staat als de Genaraal, vermoedt Delta dat hij op zoek is naar haar, naar de kaart op haar rug.

Op weg om haar familie te redden, ontdekt ze al snel dat niemand in de Wastes te vertrouwen is – misschien zelfs haar jeugdvriend Asher niet, die al bijna tien jaar wordt vermist. Als ze hem wel kan vertrouwen, zou ze de kaart kunnen ontcijferen en de weg naar de Verdant aan de Generaal te overhandigen in ruil voor haar familie. Waar Delta niet op rekent, is wat haar te wachten staat bij de Verdant: een lang vergeten geheim dat haar hele wereld op zijn kop zal zetten.

De droge, hopeloze en te neergeslagen sfeer is in het eerste hoofdstuk van dit verhaal al voelbaar. De wereld lijkt langzaam tot zijn eind te komen en de enige overlevenden leven in kleine groepjes, wanhopig op zoek naar een manier om in leven te blijven. Delta is één van hen en misschien wel één van de sterksten. Vanaf het moment dat ze haar zus meeneemt naar Zuly om haar te redden, tot aan de momenten waarop ze geen andere keuze heeft dan te doen wat ze moet doen om in leven te blijven. De wereld waarin ze is opgegroeid is uitgedroogd, uitgehongerd en iedereen smacht naar het beloofde land de Verdant.

Al snel wordt duidelijk dat Delta als een van de weinigen niet alleen aan zichzelf denkt, maar juist in belang van haar groep, haar familie. Maar dat gaat niet altijd zonder problemen. Met een schaarse voorraad, maar net genoeg om te kunnen overleven, trekt Delta door het verdorde landschap opzoek naar een manier om haar groep te redden. De weinige spullen die ze bezit, hebben wel allemaal een effectief doel. De auteur laat door middel van Delta’s kennis aan de lezer zien wat ervoor nodig zou zijn om in zulke omstandigheden te overleven en het is dusdanig realistisch uitgewerkt dat je als lezer de ongemakken bijna zelf lijkt te ervaren.

Hoewel Delta altijd een plan voor ogen heeft en haar doel door het verhaal heen ongeveer hetzelfde blijft, zijn er genoeg dingen die haar dwarsbomen. Als het niet het dorre en uitzichtloze landschap is, dan is het wel een oude bekende die zich tegen haar keert of een heerser die op zoek is naar antwoorden en ze bij Delta op de kaart op haar rug denken te kunnen vinden. Er heerst continu gevaar, maar Delta’s doorzettingsvermogen brengt af en toe nog wat positiviteit met zich mee. ook enkele contacten die ze legt, maken de sfeer van het verhaal iets luchtiger. Hoe meer mensen Delta leert kennen, hoe interessanter en verraderlijker het concept wordt. Delta ontdekt steeds meer geheimen, maar met die geheimen wordt de wereld ook steeds gevaarlijker door de kennis die ze bezit. Familie, overleven, eigenbelangen en vertrouwen zijn belangrijke en terugkerende onderwerpen die in het verhaal voorbij komen. De verdorvenheid van de mensheid naarmate voorraad in de wereld schaarser wordt is ongelofelijk. En zo komt Delta met dingen in aanraking, waarvan ze nooit had verwacht ermee in aanraking te komen.

Terwijl ze op de vlucht is voor verschillende tegenstanders en tegelijkertijd een reddingsactie op touw zet, ontvouwt Delta’s verleden zich steeds een stukje verder. Ze ontdekt geheimen over haar groep en over zichzelf die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Er verstrijkt behoorlijk wat tijd gedurende het verhaal en de auteur is daarom ook niet terughoudend in het gebruik van tijdsprongen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal goed op gang blijft en er niet al te veel tijd wordt besteed aan bijkomstigheden. Verder is de schrijfstijl ook erg prettig. De auteur heeft enkele ‘oudere’ maar ook nieuwe termen in het verhaal verweven waardoor het verhaal zich zowel in het verleden als in de toekomst zou kunnen afspelen. De hoofdstukken zijn ook niet te lang en het feit dat het verhaal volledig vanuit Delta’s perspectief is geschreven heeft ook zeker meerwaarde, anders waren sommige geheimen nooit een geheim geweest.

Naar mate Delta en haar handlangers dichterbij de eindstrijd komen, lijkt het verhaal even wat af te nemen in vaart. Er moeten plannen gesmeed worden en hier gaat redelijk wat tijd in zitten. Gelukkig beschrijft de auteur het niet allemaal tot in details en daardoor vindt de ontknoping nog redelijk snel plaats. Alle gebeurtenissen uit het verhaal hebben geleid tot dit ene moment en het eind is een warempel spektakel geworden.

Aan actie, avontuur en overlevingsmethoden is in dit verhaal absoluut geen tekort. In Dustborn gaat het om overleven om te leven, macht, kennis en het belangrijkste: water. Een geweldig dystopische YA verhaal.

Reacties op: Aan actie en avontuur geen tekort

1
Dustborn - Erin Bowman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken