Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

Rood, wit & koningsblauw is de debuutroman van Casey McQuiston. Ze haalde met dit boek verschillende prijzen binnen. De Nederlandse vertaling van uitgeverij Zomer & Keuning verscheen een jaar na de Engelse editie en is vertaald door Erica Disco.

Alex en Henry lijken al jaren gezworen vijanden. De eerste is de zoon van de Amerikaanse president, de tweede is niemand minder dan de Britse prins. Ze zijn elkaar al eens eerder tegen het lijf gelopen, maar dat ging nooit van harte. Nadat Alex’ moeder werd verkozen tot president, is hij ineens ook het middelpunt van de aandacht voor wereldwijde pers én vrouwen. Wanneer  aan het licht komt dat Henry en Alex niet door één deur kunnen, worden ze gedwongen om samen tijd door te brengen. Hier en daar moeten ze samen verschijnen en doen alsof ze vrienden zijn voor het oog van de camera. Al snel merken de twee dat ze meer gemeen hebben dan ze dachten en ontstaat er warempel een echte vriendschap, en nog iets meer. Maar dat brengt zowel het Britse koninklijk huis als de Amerikaanse president in een benarde situatie. Kan de liefde hen allemaal nog redden?

De auteur heeft prima werk verricht wat betreft het in beeld brengen van twee wereldbekende en belangrijke iconen. Het verhaal is volledig vanuit Alex’ perspectief geschreven, waaruit al snel duidelijk wordt dat zijn positie als zoon van de Amerikaanse president nogal wat moeilijkheden met zich mee brengt. Hij moet continu opletten wat hij doet, wat hij zegt en waar hij naartoe gaat, want overal zijn ogen en oren. Vanaf het moment dat hij om moet gaan met Henry is dat misschien nog wel een tandje erger. Toch weten de heren precies hoe ze zich moeten gedragen om de wereld te laten geloven dat er een vriendschap tussen hen is ontstaan. Tegelijkertijd leren ze elkaar steeds beter kennen. Door middel van appjes, e-mails en telefoongesprekken heeft McQuiston ook de rol van een prins wonderbaarlijk weten neer te zetten. Alle werkzaamheden en verplichtingen die bij beide rollen komen kijken, komen veelvuldig in het verhaal naar voren, waardoor er soms net te veel nadruk op die onderwerpen ligt en minder op de personages. Gelukkig bevat het verhaal een goede dosis humor om het verhaal lopend te houden.

Voordat Alex en Henry gevoelens voor elkaar beginnen te ontwikkelen, duurt het een tijd voordat het verhaal echt op gang komt. Er worden veel gesprekken gevoerd en veel aandacht besteed aan Alex’ innerlijke dialogen en gedachten, waardoor het verhaal hier en daar in herhaling valt. Enerzijds creëert dit diepgang in de rollen en taken van de personages, maar anderzijds levert het vertraging op. Wanneer de gevoelens van beide jongens zich ontwikkelen, staat hun geheime liefde voorop. De hoofdstukken bevatten behoorlijk wat pagina’s en voelen soms wat langdradig aan. Wel wordt er gebruik gemaakt van tijdsprongen om de minimale ontmoetingen tussen de heren zoveel mogelijk aan bod te laten komen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal weer wat beter op gang komt en er langzaam spanning wordt opgebouwd. Want wat zou dit verhaal zijn zonder omkeerpunt in de relatie of negatieve invloeden van buitenaf? De manier waarop Henry en Alex hiermee omgaan is duidelijk en realistisch beschreven. Het laat zien hoe moeilijk de situatie is waarin ze zitten, maar ook hoe je kunt vechten voor degenen van wie je houdt. Wel zitten er minder spannende momenten in het verhaal dan verwacht; dit komt pas in de laatste vier hoofdstukken van het verhaal echt aan bod. De aanloop hiernaartoe is wat dat betreft behoorlijk lang en neemt ook wel eens de intensiteit van het verhaal weg. De ontknoping maakt dit gedeeltelijk weer goed.

Rood, wit & koningsblauw is een uitzonderlijk romantisch verhaal waarin de rol van beroemde en belangrijke personen uitvoerig aan bod komen, maar hier en daar wat langdradig zijn uitgewerkt.

Reacties op: Uitzonderlijk romantisch, doch wat langdradig

164
Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners