Advertentie
    Minca (My Winged Books) VIP Club

Mackenzie werd vanaf jongs af aan opgeleid door haar grootvader om in zijn voetstappen te kunnen treden als ze oud genoeg is, of als hij komt te overlijden. Op twaalfjarige leeftijd neemt ze zijn rol als Keeper over. Ze werkt voor the Archive, waar de herinneringen en gedachten overledenen opgeborgen zitten in lichamen, een History, net als verhalen in boeken. Maar sommige Histories worden wakker en als ze de verkeerde deur openen, komen ze weer terug in de echte wereld. Keepers hebben de taak om hen terug te brengen naar the Archive.
Mackenzie leeft inmiddels al vier jaar een dubbelleven, maar de laatste dagen wordt het steeds lastiger haar normale leven en haar leven als een Keeper uit elkaar te houden. Tegelijkertijd begint de situatie van the Archive te verschuiven en vinden er steeds meer vreemde veranderingen plaats. Kan Mackenzie zich staande houden in deze wereld of zullen de geheimen en nachtmerries haar verpulveren?

De introductie van het verhaal was redelijk goed weergeven. De manier waarop een overledene de wereld verlaat is bij ons een stuk anders in dit verhaal. Daar moest ik natuurlijk even in komen want van de flaptekst begreep ik het concept niet honderd procent. Gelukkig maakte het verhaal gebruik van enkele flashbacks waarin Mackenzie door haar grootvader wordt onderwezen. Op die manier krijg je steeds meer informatie wat the Archive en de rol van een Keeper precies inhoudt.

Na de introductie van enkele hoofdstukken begon het verhaal vorm te krijgen. Je leert Mackenzie als een iet wat onzekere maar toegewijde jonge dame kennen. Iemand die weet wat ze wilt, maar ook beïnvloedbaar is door haar omgeving. De situatie verandert al snel, als de Histories die ze terug moet brengen steeds ouder worden. En hoe ouder een History, hoe moeilijker ze soms kunnen zijn. En met haar 16 jaar is dat soms best moeilijk. Er gebeuren steeds meer onverklaarbare dingen en je begint je als lezer af te vragen waar het hem nou precies in zit. Net als Mackenzie ken je niet alle geheimen van the Archive, dus blijf je redelijk in het duister tasten. Redelijk aan het eind van het verhaal komt de ontknoping. Ondanks dat deze een tijd op zich laat wachten, verveelde ik me geen moment. De manier waarop de wereld waarin Mackenzie leeft is uitgebreid en bevat zo veel nieuwe en onbekende elementen dat je je als lezer nauwelijks kunt vervelen.

De tweede helft van dit boek, het tweede deel uit The Dark Vault serie neemt ineens een heel andere tour. Dit verhaal is veel duisterder, ingewikkelder en minder geromantiseerd. Mackenzie wordt volledig voor het blok gezet, soms zo heftig dat ze er bijna aan onderdoor gaat. Er lijkt in dit verhaal meer te gebeuren en er komen ook wat nieuwe personages in, iets wat ik in het eerste verhaal wellicht een beetje miste. Ze wordt verteerd door schuldgevoel en kan maar niet van haar angstaanjagende nachtmerries afkomen. Er is een oplossing voor, een oplossing die the Archive haar kan bieden, maar daar gaat ze niet op in. Want ze moet zich kunnen en blijven herinneren wat er is gebeurd om dat in de toekomst te kunnen voorkomen. Maar die herinneringen verteren haar en zorgen voor vele slapeloze nachten en zelfs verwondingen. Ik had het gevoel dat dit tweede deel een hoop meer vaart en spanning had dan het eerste deel. Als dit niet over Mackenzie was gegaan, had het net zo goed een heel ander verhaal van een andere auteur kunnen zijn. Aan de ene kant wel verrassend en veel belovend, maar ook wel vreemd. Net alsof deel 1 een soort prequel was en deel 2 het eigenlijke verhaal pas bevatte.

Al met al vind ik dit een goed geslaagde spannende serie met genoeg plotwendingen, actie, avontuur en ook een klein beetje romantiek. Goed afgewogen en bijzonder mooi uitgewerkt door de ogen van een onbreekbare jonge meid.

Reacties op: Magisch tweeluik

2
The Dark Vault - V. E. Schwab
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker