Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een bekend maar verrassend verwachtingspatroon

Minca (My Winged Books) 02 juli 2022 Hebban Recensent

Moeder van drie boekenfans en getrouwd met een leesverslaafde: Nadine Barroso. Haar derde boek, getiteld Verraderlijk spel, is verschenen bij De Crime Compagnie.

Jasmine Ziani loopt stage bij de recherche afdeling moordzaken. Wanneer het lichaam van een kind te midden van een mysterieus stenenfiguur wordt gevonden, vindt zij een aanwijzing die hen bijna was ontgaan. Het onderzoek is nog in volle gang wanneer kleine Finn in de Ardennen vermist raakt. De link met de eerste zaak wordt al snel gelegd maar waar hebben ze eigenlijk mee te maken? Een seriemoordenaar, een bekende van beide kinderen? Jasmine zet alles op alles om Finn te redden voordat het te laat is.

Het verhaal gaat met een intense en tegelijkertijd luchtige inleiding van start. De vertelvorm laat alles een beetje onbezorgd en simpel overkomen, maar de gebeurtenissen geven daar al snel een andere draai aan. Er wordt zowel vanuit Jasmines perspectief verteld als vanuit het perspectief van de moeder van Finn. Doordat je informatie vanuit beide kanten van het verhaal krijgt, geeft dit aanzet tot verdenkingen en het trekken van conclusies. Wie ziet hierachter? Wat is het motief en welke personages zijn wel of niet te vertrouwen?

Wat betreft de onvoorspelbaarheid van de gebeurtenissen gaat het eigenlijk twee kanten op. Aan de ene kant gedragen bepaalde personages zich vrij verdacht en dit zet aan tot bepaalde verdenkingen die later kloppend blijken te zijn. Aan de andere kant zit er dusdanig meer achter het verhaal en de vermissing van Finn, dat die onderdelen onduidelijk blijven en vragen oproepen. Hiermee ontstaat er een bekend verwachtingspatroon maar bevat het evengoed verrassende elementen.

Alle onbeantwoorde vragen en losse eindjes brengen wel de nodige spanning met zich mee. Barroso weet door middel van korte hoofdstukken, het afwisselen van perspectieven en het nauwkeurig afwegen van het vrijgeven van informatie aan de lezer, de aandacht continu bij het verhaal te houden. De prettige, eenvoudige schrijfstijl draagt daar ook aan bij. Toch zorgt die eenvoud er soms ook voor dat het net té simpel overkomt. Het boek is hierdoor wel leesbaar voor een breder publiek, maar mist ook diepgang.

De karaktervorming van Jasmine is veruit het sterkst. Haar volhardende en moedige personage maakt een echte ontwikkeling door, vooral in haar toewijding aan haar werk en in het contact met haar collega’s. De moeder van Finn blijft aan de andere kant vrij stabiel. De achtergrond van sommige andere personages had nog wat verder uitgediept kunnen worden om het verhaal meer ‘body’ te geven.

Het laatste kwart van het verhaal bevat zonder twijfel het meeste vaart en de uiteindelijke ontknoping is zenuwslopend. De ene na de andere onthulling vindt plaats en alle ontdekkingen en verhaallijnen komen uiteindelijk samen tot een weerzinwekkend, maar tegelijkertijd intrigerend geheel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Minca (My Winged Books)

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

Bloedspoor in de wijngaard en Wraak op Île Sordou: de nieuwe wervelende cosy crime van M.L. Longworth.