Haar naam was Sarah

MirandaVosDamen 04 februari 2026 Auteur
De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders opgepakt en naar het wielerstadion in Parijs gebracht, waarvandaan duizenden joden worden gedeporteerd. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kledingkast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong, en de sleutel bij zich stak.
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en via het dossier van Sarah ontdekt zij het goed verborgen geheim van haar schoonfamilie.

Een indringende, emotioneel geladen roman die je meeneemt van het Parijs van 1942 naar het hedendaagse Frankrijk, en daarbij een onvergetelijke indruk achterlaat. Het boek verweeft twee verhaallijnen, die van de tienjarige Sarah Starzinski tijdens de razzia van Vel d’Hiv in 1942, en die van de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond, die zestig jaar later onderzoek doet naar deze gebeurtenis. Deze dubbele structuur geeft het verhaal diepte en maakt de impact van het verleden op het heden tastbaar. Sarah’s perspectief is hartverscheurend, vooral door haar wanhopige poging haar broertje te beschermen. Julia’s zoektocht naar de waarheid laat zien hoe trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Sarah Starzinski is een kind dat te snel volwassen moet worden. Haar verhaal is het emotionele hart van het boek. Julia Jarmond is een gedreven journaliste die gaandeweg niet alleen een historisch mysterie ontrafelt, maar ook haar eigen leven opnieuw onder de loep neemt.

Tatiana de Rosnay schrijft helder en meeslepend. De afwisseling tussen verleden en heden houdt het tempo hoog en maakt het verhaal geschikt voor een breed publiek. De schrijfster gebruikt korte hoofdstukken en wisselende perspectieven om spanning op te bouwen. De historische scènes zijn intens en beeldend, terwijl de hedendaagse verhaallijn reflectief en onderzoekend is. Deze combinatie maakt het boek zowel informatief als emotioneel meeslepend. Het boek is een historische roman met diepgang. Ik vond het vooral een aangrijpend verhaal, een verhaal wat ik niet snel zal vergeten. Deze recensie stond eerder op www.mirandasboekencorner.nl

Meer recensies van MirandaVosDamen

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.