Lopend met haar twee kinderen van Rotterdam naar Coevorden

MireillePZ MireillePZ
20 mrt 2021

‘Ze gaat je onder de handen dood’ begint en eindigt aan de Van Heutszsingel in Coevorden, een straat waar ik dagelijks doorheen rijd. Het boek beschrijft het verhaal van de tocht die de oma van de schrijfster heeft gemaakt in de winter van 1944.

Een winter die geen inleiding meer behoeft, maar elk hoofdstuk begint wel met een historische inleiding. Niet alleen tekstfragmenten uit die tijd, maar ook advertenties en afbeeldingen leiden de hoofdstukken in.
Het verhaal gaat over Willy die met haar twee kinderen de tocht gaat maken van Rotterdam terug naar Coevorden. Aan de hand van de gebeurtenissen onderweg wordt het beeld geschetst van de situatie in die wel bekende winter. Het geschetste beeld en verhaal wordt beschreven in prettig leesbare hoofdstukken. Hoewel de epiloog een grote vraag beantwoordt, rijst ook de vraag ‘Hoe dan?’.

De gebeurtenissen die beschreven worden tijdens deze tocht zijn niet allemaal ook daadwerkelijk gebeurd, maar hadden wel kunnen gebeuren. Het boek besluit dan ook met een lijst van personen die echt bestaan hebben, een uitgebreide bronvermelding en aanvullende informatie. Er is ook een podcast beschikbaar.

Meer recensies van MireillePZ