Een leuk boek voor tussendoor
‘Mannen van staal’ is geschreven door Elisabeth Gilbert. Gilbert zullen de meeste mensen kennen van haar alom geprezen ‘Eten, bidden, beminnen’, het autobiografische verhaal over haar persoonlijke zoektocht. ‘Mannen van staal’ is haar eerste roman in een misschien een tikje vreemde setting.
We volgen Ruth Niles in 364 bladzijdes, verdeeld over 12 hoofdstukken en een pro- en epiloog. Ruth is geboren en opgegroeid op Fort Niles, een eiland wat leeft van de kreeftenvisserij en redelijk afgezonderd is van de buitenwereld. Wel is er een hevige concurrentiestrijd gaande tussen Fort Niles en buureiland Courne Haven.
Ruth voert ook een persoonlijke strijd, om aandacht, met name met haar vader en afwezige moeder. Deze personages komen dusdanig aan bod dat je ze goed leert kennen, evenals medebewoners van beide eilanden. Ruth is dan de hoofdpersoon in het verhaal, maar het verhaal kent vele bij-personen.
Dit grote aantal bij-personen maakt het soms iets wat overzichtelijk. Evenals als de vrij lange hoofdstukken. Wel is het een andere setting dan anders en zijn de personages voldoende uitgewerkt om mee te kunnen leven. Een leuk boek voor tussendoor!