KLOEK, MOEDIG EN WAARGEBEURD

Frits Frits
19 mrt 2022

Op school dreunden we het rijtje op: ‘Java, Sumatra, Borneo en Celebes’. De grote eilanden van de Indonesische archipel. Maar Tarakan? Nee, nooit van gehoord! Tarakan bestaat echt. Het is een klein olie-eiland voor de kust van Borneo. Hier speelt zich het verhaal af dat door David Meijer als debuterend auteur is opgeschreven in het boek ‘Zusters van Tarakan’. In de naoorlogse jaren werd er gezwegen over Nederlands-Indië. In de afgelopen jaren is het zwijgen doorbroken en nu verschijnen veel boeken over de tijd dat ’ Indië van ons’ was. David Meijer heeft het verhaal van zijn oma, Mila Herman, gereconstrueerd toen na haar overlijden zijn vragen naar boven kwamen. Mila was één van de zusters van Tarakan. Zij leek in 1942 van de aardbodem te zijn verdwenen, maar in werkelijkheid speelde zij onder de Japanse bezetting een heldhaftige rol op Tarakan en Borneo, als verpleegster en lerares.
Wat een moed en doorzettingsvermogen heeft de schrijver gehad om Borneo te bezoeken, de levensloop van zijn oma te reconstrueren en daarna in pakkende taal op te schrijven. De eerste helft van het boek had wat mij betreft wat compacter mogen zijn, maar zodra de Japanners hun ware gezicht laten zien en de zusters van het ene naar het andere krijgsgevangenkamp worden overgeplaatst is het moeilijk het boek weg te leggen totdat de bevrijding gloort. Een waargebeurd verhaal, aangrijpend en met inlevingsvermogen beschreven in een kloek en moedig boek.

Meer recensies van Frits