Schitterend verhaal over een onbekend stukje geschiedenis
Ik mocht dit boek lezen voor de boekenclub van uitgeverij Harper Collins, en ik ben hen ontzettend dankbaar dat ik dit prachtige boek heb mogen lezen.
Door het lezen van dit boek, stuitte ik op een stukje Europese geschiedenis, dat ik totaal niet kende.
Ik wil daarom de schrijver, Stefan Popa, enorm bedanken dat hij de geschiedenis van Ada Kaleh onder de aandacht heeft gebracht met zijn roman.
Want dit is een stukje geschiedenis waarvan iedereen toch wel op de hoogte zou moeten zijn.
Dit boek heeft vanaf het begin direct mijn aandacht getrokken, en mij meegezogen in het verhaal.
Wat ontzettend mooi geschreven.
Een verhaal dat gaat over vriendschap en verraad, en over stille wraak die nimmer zoet is.
Het gaat over een vergeten geschiedenis en een vergeten volk, dat haar verhalen en historie heeft meegenomen naar de bodem van de Donau.
Een verhaal dat wordt gekenmerkt door liefde en vriendschap, en vreugde voor het leven, maar dat wordt overschaduwd door de macht van politieke leiders en diens beslissingen.
Ada Kaleh, een eiland waar de tijd lijkt stil te staan. Tot dat de tijd een eindsprint neemt, en een einde maakt aan alles met de komst van een waterkrachtcentrale.
Dit is zo'n boek dat je niet wilt weg leggen, en wanneer je het dan werkelijk hebt uitgelezen, laat het je weemoedig achter.
Stefan Popa is niet zomaar een schrijver, maar een echte verhalen verteller.
Voor mij valt hij in het rijtje van schrijvers als Pierre Jarawan, Isabel Allende en Khaled Hoesseini.
Verhalen vertellers die je mee op reis nemen naar plaatsen waar je wellicht nooit zal komen en door hen een diepe indruk op je achterlaten.
Dit verhaal begint bij drie jeugdvrienden. Bij de jongen Ibrahim, een branie met een grote mond, een jongen vol zelfvertrouwen die de leiding graag neemt.
En Deniz, de stille dromer, de boekenwurm die altijd wat op de achtergrond lijkt te staan.
Maar de echte leider van het groepje lijkt Azra te zijn. Een jong meisje met een vechtersmentaliteit, dat wordt opgevoed door haar vader nadat zij haar moeder op jonge leeftijd heeft verloren.
Als kinderen lijkt de wereld nog open te liggen, maar naarmate de drie ouder worden, worden zij geconfronteerd met moeilijke keuzes die onomkeerbare gevolgen hebben.
Verzonden vanaf Outlook voor Android