Soms wat te complex
Over de berekening van ruimte I van Solvej Balle is een intrigerend boek, dat diep ingaat op filosofische en kosmologische thema’s. De schrijfstijl van Balle is bedachtzaam en zorgvuldig, wat resulteert in een intellectueel uitdagende leeservaring. De verkenning van ruimte, tijd en de menselijke verhouding daartoe is ambitieus en wordt op een boeiende manier uitgewerkt.
Toch miste ik soms de spanning en toegankelijkheid die het verhaal nodig heeft om echt te overtuigen. De filosofische en wetenschappelijke beschouwingen zijn interessant, maar ze worden soms wat te veel op de voorgrond geplaatst, wat de vaart en emotionele connectie vermindert. Het boek heeft zeker waardevolle ideeën, maar het blijft wat moeilijk toegankelijk en mist soms de kracht om de lezer volledig mee te nemen.
Over de berekening van ruimte I is een ambitieus en diepzinnig werk dat zeker zijn doelgroep zal aanspreken, maar het blijft een uitdaging om er volledig in op te gaan. Drie van de vijf sterren is een eerlijke beoordeling voor dit filosofische, maar soms wat te complex weergegeven boek.