Emma Anna kruipt onder je huid en laat je achter met meer liefde en begrip

nathieleest 15 juni 2025
Soms voelt een verhaal als een heerlijke warme ( verzwaarde ;-) deken. Een duwtje in de rug van Emma Anna is er zo één. Het is zo'n verhaal dat je meesleept, je laat glimlachen, je diep raakt ( zelfs met dikke tranen ) en je daarna nog dagenlang laat nadenken over wat je net gelezen hebt. Dit boek heeft mij geraakt tot in mijn tenen.

Emma Anna doet het gewoon wéér. Hoe krijgt ze het toch elke keer voor elkaar om zo diep onder mijn huid te kruipen met haar personages? Nova en Thomas hebben mijn hart gestolen. Zij met haar gebroken hart en hoopvolle blik op de toekomst, hij met zijn behoefte aan rust en structuur in een wereld die soms te veel is – samen zijn ze puur magie. Je gelooft in ze, je voelt met ze mee, en je wílt gewoon dat het goedkomt. En geloof me, dit verhaal blijft echt nog lang nazinderen nadat je het boek dichtslaat.

Wat ik zó krachtig vond, is hoe Emma een belangrijk en vaak onbegrepen onderwerp als autisme verweeft in het verhaal. En dat doet ze niet belerend of zwaar – integendeel. Ze brengt het met zoveel respect, herkenbaarheid en warmte dat het je kijk op mensen, relaties en de liefde een beetje verandert. Iedereen zou dit boek moeten lezen, gewoon omdat het zó bijdraagt aan begrip en empathie. En laat ik eerlijk zijn: dat kunnen we in deze wereld wel gebruiken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over thema’s als kinderwens en leeftijdsverschil, die op zo’n natuurlijke manier in het verhaal zijn verweven. Emma schuwt de ingewikkelde onderwerpen niet, maar blijft altijd dichtbij haar personages – en daardoor ook dichtbij jou als lezer.

Hoewel Een duwtje in de rug prima als losstaand verhaal te lezen is, is het een aanrader om ook deel 1 van de Beckers-broers serie erbij te pakken. Het verrijkt dit boek nog meer en zorgt ervoor dat je de bijpersonages nog beter leert kennen. En geloof me: als je eenmaal begint, wil je gewoon álles van deze schrijfster lezen.

Dus ja, bij deze een dikke tip van mij: laat je meeslepen door Nova en Thomas. Geef jezelf dat duwtje in de rug – richting dit boek;-)) Je gaat er geen spijt van krijgen. En ik, Ik wil absoluut meer van deze auteur.

Meer recensies van nathieleest