Een wandeltocht langs de sporen van sterke vrouwen.
Als liefhebber van wandelen was ik meteen nieuwsgierig naar Het wilde-vrouwenpad van Brigitte Ars. Maar dit boek is niet zomaar een verslag van een paar mooie wandelroutes. Het is veel meer dan dat – een inspirerende tocht door landschap en geschiedenis van verschillende vrouwen.
Brigitte Ars, opgegroeid in Reuver en tegenwoordig woonachtig in Breda, is geen onbekende in de wereld van het reizen en de reflectie. Als docent aan de Breda University of Applied Sciences en oprichter van het platform De Reizende Wereld, weet ze hoe reizen – óók te voet – mensen kan veranderen. In dit boek verbindt ze haar liefde voor wandelen met haar zoektocht naar vrouwelijke vrijheid en kracht.
Op haar tocht volgt ze twaalf bijzondere paden door Europa, waarvan er eentje door Nederland loopt – dwars door het Hart van Limburg. Daar begint de wandeling bij het Museum van de Vrouw en eindigt ze in Roermond. Dit pad ga ik zeker deze zomer ook bewandelen.
Wat het boek zo boeiend maakt, is hoe Brigitte je niet alleen laat meelopen, maar ook laat meedenken. Ze verweeft haar persoonlijke observaties met de verhalen van vrouwen die hun tijd ver vooruit waren. Denk aan Nan Shepherd in Schotland, Astrid Lindgren in Zweden of Simone de Beauvoir in Frankrijk. Onderweg onderzoekt Brigitte wat we vandaag de dag nog kunnen leren van hun onafhankelijkheid, eigenzinnigheid en moed.
Haar stijl is prettig en toegankelijk, met een fijne balans tussen persoonlijke anekdotes, historische weetjes en poëtische beschrijvingen. Je voelt de modder onder je schoenen, ruikt het natte mos, en tegelijk word je aan het denken gezet over grotere thema’s als vrijheid, identiteit en vrouw-zijn.
Extra leuk zijn de foto’s in het boek, die een leuk beeld geven van de plekken waar ze is geweest. Het maakt het verhaal nog levendiger, alsof je met haar meereist – of liever: meeloopt.
Het wilde-vrouwenpad is daarmee niet alleen een ode aan wandelen, maar ook een eerbetoon aan vrouwen die hun eigen pad durfden te kiezen. Voor wie graag de natuur in trekt én openstaat voor een beetje bezinning onderweg, is dit een absolute aanrader.