De beste zomer ooit
In De beste zomer ooit neemt feelgood-koningin Sarah Morgan ons mee naar het schilderachtige Lake District, waar oude vriendschappen worden hersteld, geheimen aan het licht komen en vrouwen de kracht in zichzelf herontdekken. Klinkt als een cliché? Misschien. Maar Morgan weet als geen ander hoe ze haar personages tot leven moet wekken en ze nét dat beetje extra moet meegeven.
We volgen drie vrouwen: Milly, de nuchtere resort-eigenaresse die net haar man kwijt is (op een niet zo zomerse manier), haar moeder Conny die zich zorgen maakt over van alles en nog wat – inclusief haar kleindochter Zoë – en Nicole, een beroemde actrice die na een publiek schandaal haar heil zoekt bij haar oude vriendin Milly. Helaas heeft die vriendschap een flinke deuk opgelopen, en het duurt even voordat duidelijk wordt waarom.
Sterk in dit verhaal zijn de personages. Morgan beschrijft vrouwen die echt als mensen voelen: ze hebben een verleden, maken fouten, leren bij en proberen het opnieuw. Soms gaat het mis, soms groeien ze juist. De vriendschap tussen Milly en Nicole staat centraal. Waarom ze elkaar uit het oog zijn verloren, blijft lange tijd een raadsel – en dat maakt dat je wil doorlezen. Dit is een verhaal over herstellen: van vriendschap, vertrouwen en weer in jezelf geloven.
Morgan’s schrijfstijl is zoals altijd soepel en meeslepend.De omgeving is fijn en beeldend beschreven. Je ziet het meer, de chalets, de bossen – alsof je er even zelf bent. Dat maakt het een fijn boek om in weg te duiken. Wat ik wel wat miste, is het zomerse gevoel dat de titel suggereert. Dit verhaal had zich net zo goed in een ander seizoen kunnen afspelen.
Al met al is De beste zomer ooit een aangenaam boek, vlot geschreven en met personages waar je warm van wordt. Geen grote verrassingen, maar wel een zorgvuldig opgebouwd verhaal over verlies, vergeving en opnieuw beginnen. Een dikke drie sterren – en een aanrader voor wie houdt van fijne romans met een mooie setting.