Sfeervolle historische detective.

nathieleest 12 februari 2026
Wat een leuke vondst om Joop ter Heul en Nettie van Wely tot Woudenberg nieuw leven in te blazen. Deze iconische personages uit de boeken van Cissy van Marxveldt duiken in Moord in kasteel de Haar op in een modern fictief verhaal, maar wel stevig geworteld in het verleden. Dat maakt dit boek meteen interessant, zeker voor lezers die met Joop zijn opgegroeid zoals ik ;-)

Het verhaal speelt zich af op Château de Haar, waar Joop en Nettie zijn uitgenodigd voor een winterse logeerpartij rondom kerst. Het hoogtepunt: een gemaskerd bal in Napoleon-stijl. Alles prachtig en vol historie… tot er tijdens het bal een moord wordt gepleegd. En alsof dat nog niet spannend genoeg is, raakt het gezelschap ook nog eens ingesneeuwd. De dader is dus echt dichtbij. Het is aan Joop, Nettie en barones Hélène om de waarheid boven tafel te krijgen.

Eerlijk is eerlijk: je moet dit boek even de tijd geven. Door de vele personages en de uitgebreide beschrijvingen duurt het even voordat je echt in het verhaal zit. Het leest niet vlot weg, maar juist bedachtzaam. Liz Luyben neemt de tijd om de setting, de sfeer en de personages neer te zetten. Soms wordt daarbij zelfs bewust gekozen voor wat ouderwetse taal ( wat ik erg leuk vond), wat goed past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

De korte hoofdstukken, elk voorzien van een prachtige illustratie, zijn een groot pluspunt. Ze maken het boek overzichtelijk en geven het geheel iets charmants.

Gaandeweg wordt de spanning steeds verder opgebouwd en het plot zit uiteindelijk goed in elkaar. De ontknoping voelt doordacht en klopt gewoon.

Voor mij persoonlijk werkte de setting extra goed, omdat ik Kasteel de Haar al meerdere keren heb bezocht. De beschrijvingen brachten me direct terug naar die imposante zalen en gangen, wat het leesplezier zeker vergrootte.

Al met al is Moord in kasteel de Haar een sfeervolle historische detective met een leuke knipoog naar klassieke personages. Verwacht geen razendsnel verhaal, maar een zorgvuldig opgebouwd mysterie waarin sfeer en details de hoofdrol spelen. Voor liefhebbers van historie, Joop ter Heul en klassieke whodunits absoluut het lezen waard .

Meer recensies van nathieleest

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.