Als het verleden je opnieuw vindt.
Van sommige auteurs wil je gewoon elk verhaal lezen. Gillian King is er voor mij zo één. Elk boek dat ik van haar lees, raakt me weer opnieuw. Ze kiest onderwerpen die niet altijd makkelijk zijn, maar weet ze zó mooi, warm en toegankelijk te verwoorden dat je ze voelt tot op de laatste bladzijde. Belofte maakt schuld is daar een perfect voorbeeld van.
Het verhaal wordt verteld vanuit Hannah en al in het begin van het boek bouw je gelijk een band met haar op. Je kruipt in haar hoofd, voelt haar twijfels, haar kracht en haar kwetsbaarheid. Door het verhaal heen zie je haar groeien, stap voor stap, en dat vond ik ontzettend mooi om te lezen.
In het heden volgen we Hannah die, tegen haar eigen verwachtingen in, opnieuw wordt geconfronteerd met haar verleden. Haar ex Jamie, die haar ooit diep heeft teleurgesteld, duikt weer op in haar leven. Dit keer als succesvolle rugbyspeler in Engeland. Hannah wil maar één ding: haar zoon Sem beschermen. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht wanneer Jamie ineens een rol wil spelen in hun leven. En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, is daar ook nog die intrigerende manager die haar compleet uit balans brengt…
De schrijfstijl is vlot en fijn, met korte hoofdstukken die ervoor zorgen dat “nog één hoofdstukje” gewoon niet lukt. Voor je het weet ben je uren verder. Gillian King wisselt het heden af met flashbacks, waardoor je langzaam steeds meer ontdekt over Hannah en Jamie. Die terugblikken zorgen niet alleen voor verdieping, maar bouwen ook spanning op. Je wil blijven lezen, omdat je móét weten wat er precies is gebeurd.
Wat dit boek voor mij extra bijzonder maakt, is de manier waarop zwaardere thema’s worden verwerkt. Denk aan tienerzwangerschap, gezondheid, dementie en ware liefde. Het zijn onderwerpen die binnenkomen, maar King weet ze op een luchtige, warme manier te brengen zonder dat ze hun impact verliezen. Ook de band tussen Hannah en haar zoon Sem is prachtig uitgewerkt.
Alle verhaallijnen zijn duidelijk en komen aan het einde mooi samen. Het klopt gewoon. Belofte maakt schuld is een verhaal dat je raakt.
Wat mij betreft is dit weer een absolute aanrader en krijgt dit boek met gemak 5 sterren. Gillian King bewijst opnieuw waarom haar boeken voor mij automatisch op mijn leeslijst belanden.