Tot het allerlaatst blijft het gissen.

nathieleest nathieleest
11 mrt 2026

Een thriller waarin je constant blijft gissen naar wat er nu écht gebeurd is; dat zijn vaak de allerleukste. In Vlijmscherp gebeurt dit. Langzaam maar zeker wordt een web van geheimen ontrafeld en wordt de waarheid pas helemaal op het allerlaatste moment zichtbaar.

Ik ken Marion als een auteur die sterke, doordachte thrillers schrijft, en ook in dit verhaal bewijst ze opnieuw hoe goed ze spanning kan opbouwen. Het boek opent meteen intrigerend: we beginnen met de dader aan het woord. Dat zet direct de toon en zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt. Wie is deze persoon? En wat is er precies gebeurd?

Daarna verschuift het perspectief naar Lily, de moeder van het gezin Stern. Zij vertelt over een schokkende gebeurtenis binnen hun vriendenkring: de beste vriend van haar man Alexander wordt vermoord. Niemand lijkt te begrijpen waarom. Er is geen duidelijk motief en alles lijkt te wijzen op een onbegrijpelijke daad. Wanneer er uiteindelijk dna wordt gevonden en duidelijk wordt wie de dader moet zijn, volgt een bekentenis die het gezin volledig uit elkaar scheurt.

Het verhaal is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel gaan we zeventien jaar terug in de tijd en volgen we Lizzy Stern en haar gezin. In het tweede deel maken we een sprong naar het heden en kijken we mee door de ogen van Billie, de dochter van Lily. Wanneer haar vader Alexander na jaren van afwezigheid plotseling opduikt in de koffietent waar zij werkt, zet dat haar wereld compleet op zijn kop. Hij probeert haar nog ergens voor te waarschuwen, maar verdwijnt voordat hij iets kan uitleggen.

Marion weet het verhaal stukje bij beetje prijs te geeft. Als lezer krijg je steeds kleine puzzelstukjes aangereikt, maar het volledige plaatje wordt pas aan het eind duidelijk. Daardoor blijf je voortdurend speculeren: hoe zit het nu echt?

De personages zijn complex en goed uitgewerkt en de onderlinge relaties voelen intens. De sfeer in het verhaal is bovendien zo beeldend geschreven dat je het gevoel hebt zelf midden in deze familiedrama-thriller te staan.

En eerlijk? Dit verhaal heeft absoluut iets soapwaardigs! Je zou hier zó een spannende Netflix-serie van kunnen maken.

⭐ 4,5 sterren voor deze sterke thriller die je tot de laatste bladzijde laat gissen.

Meer recensies van nathieleest