Alsof je zelf even in een kerstfilm belandt.

nathieleest 08 december 2025
Wat een heerlijk boek! Kerstmis in de Schotse Hooglanden is echt een eerste klas kerstboek. Denk aan sneeuw, een knorrige maar aantrekkelijke man, en een vrouw die het hart van iedereen om haar heen weet te raken. Echt een verhaal om bij weg te dromen. Alsof je een Hallmark film kijkt.

We volgen Belle, een lerares met een groot hart die altijd klaarstaat voor anderen. Terwijl ze op haar knalrode fiets door het dorp rijdt, glijdt ze uit op het ijs en rijdt per ongeluk een oudere dame, Edina, omver. En dat is dus precies het begin van een avontuur vol sneeuw, thee, kerstkoekjes en een heleboel onverwachte ontmoetingen.
Omdat Edina haar enkel bezeert, besluit Belle om tijdelijk bij haar in het kasteel te logeren en voor haar te zorgen.

Het kasteel zelf voelt bijna als een personage op zich: een tikkie vervallen, maar vol charme. Daar komt ook Edina’s kleinzoon Jack binnenvallen. Een norse advocaat die het liefst alles bij het oude laat. Hij heeft duidelijk zijn muur om zich heen, maar onder dat chagrijnige laagje zit een man die gewoon niet weet wat hij met zijn gevoelens aan moet. De botsingen tussen Belle en Jack zijn fantastisch: ze plagen, kibbelen, en je voelt stiekem al vanaf het begin dat er iets tussen hen broeit.

Wat ik echt leuk vond, is dat het niet alleen draait om de liefde. Er zit ook een mooie boodschap in over familie, vergeving en het vinden van geluk op onverwachte plekken. De band tussen Belle en Edina is zo fijn. Je voelt echt dat Belle en Edina elkaars leven een beetje mooier maken. En Jack? Die blijkt achter zijn norse houding eigenlijk gewoon een man te zijn die opnieuw wil leren liefhebben.

De sfeer van het dorp is zo fijn beschreven. De kerstvoorbereidingen, de gezelligheid van de gemeenschap en warme personages; dit is een op en top kerstboek.

De schrijfstijl van Donna Ashcroft leest lekker vlot: luchtig, grappig en met precies genoeg emotie. Je vliegt door de hoofdstukken heen, en voor je het weet zit je met een grote glimlach het laatste hoofdstuk te lezen.

Kortom: Kerstmis in de Schotse Hooglanden is een perfecte feelgood voor deze winter. Romantisch, knus en lief alsof je even zelf in een kerstfilm belandt.

Meer recensies van nathieleest

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.