Limburg als decor voor een spannende nieuwe thrillerserie.
Met “Terugkeer” trapt Michael Berg zijn nieuwe thrillerserie De Mergellandmoorden af. We maken kennis met Alex Nievelsteijn, een rechercheur die na een heftige ervaring in Amsterdam terugkeert naar zijn geboortestreek Zuid-Limburg. Daar neemt hij de leiding over een coldcaseteam. Al snel belandt hij in een zaak die allesbehalve koud is: een vermiste jonge moeder, een dreigende seriemoordenaar én de lugubere vondst van menselijke resten in een groeve.
Wat ik meteen leuk vond, is dat het verhaal zich in eigen land afspeelt. Limburg wordt zo beeldend beschreven dat je de heuvels, mergelgrotten en dorpjes bijna voor je ziet. Dat maakt de setting weer even anders voor een thriller.
Ook Alex leer je uitgebreid kennen. Zijn warme band met zijn zus Emma en de moeizame relatie met zijn vader geven hem diepgang en zorgen ervoor dat hij meer wordt dan de standaard-ruige rechercheur. Soms vond ik dat wel wat veel van het goede: het persoonlijke verleden kreeg ruimte maar ook zijn drankgebruik en dat vond ik wat veel.
De hoofdstukken wisselen af tussen Alex en de gestoorde dader, met duidelijke tijdsaanduidingen. Dat maakt het overzichtelijk en zorgt voor een spanningsboog, al voelde het middenstuk voor mij toch soms wat traag. De schrijfstijl van Berg is prettig en toegankelijk, maar ik merkte dat ik af en toe ongeduldig werd en sneller wilde weten hoe de zaak zou aflopen.
De ontknoping maakt weer veel goed: de laatste hoofdstukken bouwen flink op in spanning en eindigen met een knaller van een cliffhanger. Het is duidelijk dat dit pas het begin is van een groter verhaal en dat deel twee snel moet komen. We zullen daar nog tot het voorjaar van 2026 op moeten wachten.
Terugkeer is een prettig geschreven thriller met een sterke setting, interessante personages en een spannende opbouw richting het slot. Af en toe voelde het verhaal wat uitgebreid, waardoor de vaart er soms een beetje uit ging. Toch heb ik het met plezier gelezen en ben ik nieuwsgierig naar hoe het vervolg.