Hoe het kan vergaan in het leven

Nel Crea 24 mei 2025
‘ Als de dag breekt “ geschreven door Lars de Brabander.

In deze historische roman maken we kennis met Pancha en Sylvio.
Het is september achttienhonderd zevenenzeventig , het land vraagt om regen, het is al maanden extreem droog.
Gewassen verdorren, de bevolking raakt geïrriteerd en het land snakt naar water.
Pancha en Sylvio Piedra een echtpaar van rond de zestig hebben een turbulent en triest verleden en zij nu als slaaf vrij.
In hoeverre kan je van vrijheid spreken als je nauwelijks te eten of te drinken hebt. Deze twee mensen houden van elkaar maar hebben ook een haat liefde verhouding waarbij soms pijnlijke situaties te betreuren zijn.
Pancha stuurt haar man Sylvio met zijn ezel op weg om water te halen voor henzelf en de buren.
Tijdens deze tocht komt het hele leven van hen beide voorbij zowel het verleden als het heden. Het was en is een zware tijd, een leven vol met spanning, angst, ontrouw, haat, vriendschap maar ook echte liefde.
Tijdens zijn tocht heeft Sylvio een mooie ontmoeting met Alfonso Plalacios Bolvar die hem de ogen doen opengaan.
De start van het boek is best wel even doorbijten maar dan heb je ook wat. Waarbij je de actuele onderlaag niet moet onderschatten.
Het is interessant om te lezen hoe mensen die heel veel van elkaar houden elkaar ook verschrikkelijk pijn kunnen doen.
Dit alles lezen we in een dag uit het leven van Pancha en Sylvio en hun omgeving Dit is met zoveel passie geschreven dat je het voor je ziet gebeuren. Een staaltje vakmanschap waar deze veelzijdige auteur heel goed in is. Het plot is er niet een wat je zou verwachten
Blij dat ik het boek mocht lezen.

Meer recensies van Nel Crea