Prachtig tijdsbeeld
Na zeer grondig onderzoek heeft de auteur Martin de Brouwer deze prachtige historische roman geschreven.
Het speelt zich af in Brabant tussen 1547-1565 en is een mix van fictie en non- fictie .
Na de verdrietige dood van zijn vrouw Yken en hun ongeboren kindje is Jan de Brouwer totaal van slag en geeft zichzelf de schuld van deze tragedie. Hij ontvlucht zijn dorp en komt terecht bij de Norbertijnen in de abdij van Tongerlo waar hij als brouwer aan het werk kan. Jan doet in stilte zijn werk het grote verdriet in zijn hart meedragend.
Als dan de zittende Abt sterft en er een nieuwe gekozen moet worden, vraagt de sluwe en achterbakse Jaak Veltacker de hulp van Jan in omdat hij graag Abt wil worden.
Jan maakt kennis met Bartold en Anna speldenmakers zonder werk en diens hulpje de novice Heyn metten Honden. Deze lieden hebben lak aan alles en doen dingen waarvan de rillingen over je rug lopen. Jan worstelt hiermee en trekt zijn eigen plan.
Het boek heeft drie verhaallijnen en deze lopen in elkaar over. Het geeft een heel goed tijdsbeeld over macht en machteloosheid, corruptie, geld en incompetentie van die tijd. Ook de rol van de kerk is dubieus te noemen. Het boek laat heel goed zien waarom mensen tot hun daden komen en hoe dit opgelost wordt. Maar ook de kracht en de veerkracht niet te vergeten die mensen helpt te overleven.
Er zijn ook mooie en liefdevolle momenten in het boek die je doen glimlachen.
Het boek leest prettig en is een mooi tijdsbeeld van die jaren.
Een boek wat nog lang in mijn hoofd blijft zitten.