Beschamend vlak

Nicolevoers 12 juli 2021
Het boek is geschreven naar aanleiding van de gelijknamige film. Maarten Hidskes heeft veel research gedaan en is bovendien persoonlijk betrokken bij deze periode in de geschiedenis doordat zijn vader heeft gediend onder kapitein Raymond Westerling, een van de sleutelfiguren uit het boek. De vader van Hidskes heeft, net als hoofdpersoon Johan, meegedaan aan standrechtelijke executies op Sulawesi, van eind 1946 tot begin 1947. Het doel was dan ook om het verhaal van de oorlog door te vertellen.

Helaas is dat, vind ik, niet gelukt. In het verhaal volgen we Johan die zich vrijwillig aanmeld om mee te vechten in Indië. Als Johan aankomt mag hij eigenlijk niets anders doen dan patrouille lopen. Uiteindelijk ontmoet Johan 'De Turk' waardoor hij echt mag vechten. Ook na uitlezen van het boek weet ik nog steeds niet waarom Johan zo graag wil vechten. Het boek is oppervlakkig en 'snel' geschreven. Zo is in het boek te lezen dat de vader van Johan nsb'er was in WOII en worden er random Indonesische woorden gestrooid in het boek.

Het boek schiet zijn doel voorbij. Ik ben niets wijzer geworden en het is bijna beschamend hoe zo'n heftig stukje geschiedenis zo vlak en emotieloos wordt weergegeven.

Het boek zorgde ervoor dat ik niet echt meer zat te wachten op de film. De film schijnt heftig, indringend en een mooi verhaal te vertellen. Tijd voor de film dus! Het boek kan je laten liggen.

Meer recensies van Nicolevoers