De waarheid bestaat niet

Nicolevoers 08 april 2022
Wat een verrassend boek! Ik mocht vorig jaar, voor de Hebban Thrillerprijs 2021, ook een boek van Ilse Ruijters lezen en ze heeft mij opnieuw verrast! Vanaf het begin tot het einde pakt Ilse de lezer in.

Op haar veertigste verjaardag ontmoet Nina Metsaers de vijfentwintigjarige kitesurfer Søren, een vroegere vriend van haar zoon en duikt met hem de lakens in. Er is alleen één probleem: Nina is getrouwd met Nick. Waar de twee tortelduifjes afspreken dat de affaire alleen voor de seks is, gaat het mis als de affaire aan Nina begint te knagen. Het moment dat ze definitief de stekker uit de relatie trekt, is het begin van een nachtmerrie.

Van het beëindigen van de affaire wil Søren niets weten. Søren blijft haar leven beheersen. Niet meer als minnaar, maar als treiteraar en stalker. Het getreiter en gestalk gaat van kwaad tot erger, gesymboliseerd door de delen waarin het boek is opgedeeld met namen van verschillende winden: ‘zucht', 'bries', 'wind' en 'tornado'.

Er gebeuren vreselijke dingen met de gezinsleden. Ogenschijnlijk is er geen verband met Søren te vinden, maar Nina weet wel beter. Maar hoe kan ze zeggen wat ze vermoedt zonder zelf haar affaire op te biechten? In een rollercoaster dendert het boek naar zijn climax, om er daarna nog een venijnig staartje aan toe te voegen. Dé waarheid bestaat namelijk niet. Er is alleen een perceptie van het leven. Alles hangt af van aan welke kant je staat.

Niet alleen Søren is een zorg. Nina worstelt al jaren met het gemist van haar broer Bart. Ze leeft met schuld omtrent zijn dood en ze hoort zijn stem nog elke dag. Deze 'stem van Bart' komt regelmatig terug in het verhaal en doet denken aan een soort geweten van Nina, het maakt voor haar de situatie nog complexer.

Ilse Ruijters heeft een toegankelijke, vlotte schrijfstijl, waardoor de thriller Minnaar heerlijk leest. Het boek is opgebouwd uit verschillende delen en korte hoofdstukken. Minnaar is een boeiende, vlotte psychologische thriller. Het verhaal bevat veel spanning. De korte hoofdstukken, het tempo in het verhaal en de spanning zorgen ervoor dat het moeilijk is om het boek aan de kant te leggen. Het einde van deze thriller is niet geheel verrassend, maar vormen een mooie climax en einde van deze thriller.

Meer recensies van Nicolevoers