In de verte de zee

Nikkileest 03 december 2023
In deze roman van Laura Spence - Ash word je meegenomen naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de jaren na de oorlog komen aan bod in dit boek.

De elfjarige Beatrix wordt naar Amerika gestuurd door haar ouders wanneer Londen wordt gebombardeerd. Ze wordt onderbracht bij een liefdevol gastgezin en groeit in Amerika op tot een tiener. Het lijkt wel of het leven in Amerika haar beter past dan het leven dat zij in het Verenigd Koninkrijk leidde. Wanneer de oorlog voorbij is keert ze terug naar Londen, maar het Amerikaanse leven en haar Amerikaanse familie laten haar niet los.

De auteur heeft ervoor gekozen om de oorlog vanuit een ander oogpunt te bekijken, namelijk vanuit het oogpunt van een in veiligheid gebracht kind. Deze keuze zorgt ervoor dat het boek wat unieker is dan andere oorlogsboeken en dat is wel eens een fijne afwisseling. Het deed me een beetje denken aan Het geheime boek van Flora Lea, ook al zo’n mooi boek.

Er zitten aardig wat perspectiefwisselingen in dit boek. Je leest het verhaal niet alleen vanuit het oogpunt van Beatrix, maar ook vanuit dat van haar ouders en van de leden van Amerikaanse familie. Soms voelde Beatrix wat te oud aan, tijdens haar kinderperiode, ze leek wat snel volwassen op allerlei gebieden.

De hoofdstukken zijn kort en vlot geschreven waardoor je door het verhaal heen vliegt. Je leert alle personages eigenlijk wel goed kennen door deze schrijfwijze en dat maakt het een mooi en compleet verhaal. Dit verhaal wordt nog completer omdat er ook grote tijdsprongen gemaakt worden na de oorlog, waardoor je Bea jarenlang volgt.

Een mooie roman over een kind dat alles achterlaat om veilig te zijn en in die veiligheid leert hoe mooi het leven kan zijn. Aanrader.

Meer recensies van Nikkileest