Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Op naar het derde deel

Onno van Rijen 02 januari 2020

David Baldacci introduceerde FBI-agent Atlee Pine in De lange weg naar genade. In dit tweede deel keert Pine terug naar Georgia. Baldacci is een schrijver die het verhaal tijdens het schrijven laat ontwikkelen. Vooraf weet hij niet precies wat zijn personages gaan ondernemen en hoe zijn boek zal eindigen.  

Atlee Pine krijgt bericht dat een zedendelinquent een klein meisje heeft ontvoerd. Ze is in de buurt, gaat erop af en overmeestert de man. Uit woede over wat haarzelf is overkomen toen ze zes jaar was, slaat ze de man bewusteloos. Omdat Atlee buitensporig geweld gebruikt heeft, wordt ze met vakantie gestuurd. Ze gaat met haar assistente Carol Blum naar Andersonville, waar Atlee haar jeugd doorbracht. Ze wil de zaak van haar vermiste tweelingzus Mercy oplossen, die dertig jaar geleden ontvoerd werd en waarbij zijzelf levensgevaarlijk gewond raakte.

Daar aangekomen wordt een seriemoordenaar in het plaatsje actief. Atlee interviewt haar voormalige buren, vrienden van haar ouders en een man die nu in haar ouderlijk huis woont. Velen herinneren zich het gruwelijke voorval, maar niemand kan of wil nieuw licht op de zaak werpen.  Het verhaal speelt zich af in een kleine, geïsoleerde plaats in Georgië. In Andersonville is weinig te beleven; er is een kerkhof en een oud museum. Baldacci schetst hiermee een sombere sfeer, waarin de tijd stil is blijven staan.  

De 35-jarige hoofdpersoon doet aan gewichtheffen en is een toegewijde, slimme onderzoeker, die erg vasthoudend is. Als ze naar haar zin geen bevredigende antwoorden op haar vragen krijgt, blijft ze net zo lang doorgaan tot haar meer duidelijk wordt. Bijpersonage Carol Blum is voor haar een moederfiguur. Ze is zeer ervaren en had, net als Atlee, zelf graag special agent willen worden. Dit was echter in de tijd dat zij in dienst kwam nog niet mogelijk. Carol ziet Atlee als een personificatie van zichzelf en  fungeert als klankbord. In de loop van het verhaal komen hun karakters tot ontplooiing.  

Het wordt Atlee moeilijker gemaakt doordat de FBI special agent Eddie Laredo naar Andersonville stuurt om te helpen bij het zoeken naar de seriemoordenaar. Ze zit met de vraag of de moorden in Andersonville verband houden met de ontvoering van haar zus of dat dit een toevallige samenloop van omstandigheden is. Doordat de twee onderzoeken grotendeels gelijktijdig worden uitgevoerd, is de plot nogal ingewikkeld.  

Het begin van het boek is spannend en heeft veel actie. Daarna komt het verhaal in rustiger vaarwater, wanneer Atlee doorgaat met haar ondervragingen. Aan het eind komt de actie terug en neemt de spanning weer toe. Dit tweede deel is goed als stand-alone te lezen. Aan het eind van dit deel wordt duidelijk dat er een volgend deel aankomt. Baldacci weet tegen het eind voldoende spanning op te bouwen om de lezer nieuwsgierig naar het vervolg te maken.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Onno van Rijen

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.