Lang Leve Jane Grey!

Paradisebybooklight 12 augustus 2023
Als iemand die Engels gestudeerd heeft met een specialisatie in de middeleeuwen sprak dit boek mij gelijk aan. Jane Grey verdiende beter en deze auteurs schenken ons het verhaal hoe de geschiedenis éigenlijk had moeten lopen. Houd er dus rekening mee dat het niet waarheidsgetrouw is!

Dit is een Tudor-hervertelling die zich afspeelt tijdens het bewind van de jonge Edward VI. In deze vernieuwde geschiedenis zien we, in plaats van de beruchte kloof tussen protestanten en katholieken (aangewakkerd door Henry VIII's minachting voor de katholieke kerk), een oorlog tussen Waarachtigen en Eðianen. Die laatste zijn mensen die de kracht bezitten om in een dier te veranderen en om die reden haten de Waarachtigen ze.

Engeland, 1553. Koning Edward ligt op sterven. Hij heeft ‘de ziekte’. Tot nu is hij nog nooit gekust en de enige die hij heeft zijn zijn twee zusjes, zijn beste vriendin – en nicht – Jane en zijn hond genaamd Pet. Aangezien hij geen kinderen heeft, zou zijn troon helaas naar zijn zus Mary gaan, totdat een van zijn adviseurs hem op een ander idee brengt...

Op zijn sterfbed zorgt Edward ervoor dat Jane gedwongen word te trouwen met de zoon van zijn adviseur, Gifford Dudley. Daarnaast ondertekent hij een decreet dat ervoor zorgt dat Jane na zijn overlijden koning wordt. Klinkt shady toch? En Jane…die wil helemaal niet trouwen, laat staat koningin worden! Ze spendeert liever haar tijd aan het lezen van boeken. Dat gevoel herken ik wel.

Het gevolg is een avontuur waarin er een gevecht ontstaat over wie er op de troon mag zitten. Het verhaal word verteld vanuit de 3 perspectieven van Edward, Gifford en natuurlijk Jane wat zorgt voor een mooie samenhang en gelaagdheid. Lang Leve Jane is een mix van comedy, young adult fantasy en historische fictie. Het leest vlot en er zitten super grappige bijna Monthy Pyhton-achtige grapjes in. Daarnaast lijkt het ook heel erg op de film The Princess Bride. Dus als dat je aanspreekt kan ik dit boek absoluut aanraden. Ik wil nu stiekem ook de andere boeken uit The Lady Janies Series lezen!

Dank aan Moon Young Adult voor dit recensie-exemplaar!

Meer recensies van Paradisebybooklight