Interessant, maar traag

Paulus 04 januari 2026
Interessante, maar trage thriller. Interessant, omdat het verhaal zich afspeelt tijdens de chaotische periode in het Duitsland van vlak na de oorlog. Het land ligt voor grote delen in puin en de burgers worstelen dagelijks om het hoofd boven water te houden. Geografisch is het door de geallieerden verdeelt als een taart: de Russen, Amerikanen, Fransen en Engelsen hebben elk een stuk toebedeeld gekregen om toezicht op te houden.

In die setting is de Amerikaanse jurist Devlin Judge bezig als officier van justitie in dienst van het leger onder generaal Patton met de voorbereidingen van het proces van Neurenberg. Daar moeten de 22 belangrijkste kopstukken van het nazi-regime terechtstaan.

Maar belangrijkere drijfveer van Judge om deze baan aan te nemen, is, dat hij op jacht wil naar de moordenaar van zijn broer: de voortvluchtige SS-er Erich Seyss. Judge krijgt van Patton toestemming om de klus te klaren, maar slechts een week de tijd daarvoor.

Zoals gezegd ontwikkelt het verhaal zich traag. Pas na 200 pagina’s komt de vaart erin en neemt het aantal plotwendingen per hoofdstuk toe. Schrijver Erich Reich heeft op een slimme manier feiten met fictie vermengt en beschrijft de sfeer in het toenmalige Duitsland heel goed.

Ik kon dat aardig controleren, omdat ik onlangs ‘Opmars naar de galg’ heb gelezen (zie mijn recensie elders op Hebban) dat minutieus verslag doe van het proces van Neurenberg en de siuatie in het Duitsland van die dagen.

Bevelvoerend generaal Patton komt overigens op 21 december 1945 bij een crash met een vrachtwagen om het leven. Dat waargebeurde ongeval en de omstreden rol die deze ijzervreter speelde - hij had waardering voor de vechtlust van de Duitsers - heeft Reich op een ingenieuze manier in het verhaal verwerkt.

Meer recensies van Paulus