Een beklijvende thriller!

Het verhaal ‘De invasie’ begint in de zomer, vandaag.
De auteur heeft ervoor gekozen geen jaartal aan te duiden wat naar mijn gevoel het boek heel erg actueel maakt.

Paul Borremans is directeur van de kerncentrale in Doel, heeft een relatie met Anna en samen besluiten ze om elkaars kinderen te leren kennen. Anna’s dochter Stefanie en Pauls zoon Thomas kunnen het al heel snel erg goed met elkaar vinden en vallen als een blok voor elkaar.
Maar het gezin heeft ook zorgen: Stefanie lijdt aan een ernstige ziekte en Thomas vindt het niet oké dat zijn vader werkt in dienst van de Chinezen.

In het verhaal lopen bij de alarmcentrale van het bedrijf diverse telefoons van verontruste burgers binnen die honderden drones zien overvliegen. Deze ingenieuze toestellen zijn opgestegen in de Rotterdamse Waalhaven en zetten blijkbaar koers naar de kerncentrale. In een eerder interview schepte Paul er tegen een journaliste over op dat de Belgische kerncentrales tot de veiligste ter wereld behoorden, al was dit een understatement. Hij beseft dat er gevaar dreigt en draagt zijn gezinsleden op om zo spoedig mogelijk jodiumpillen in huis te halen… je weet maar nooit!

‘De invasie’ is naar mijn gevoel een heel beklijvend, futuristisch maar ook een angstaanjagend actueel boek. De auteur opende mij als het ware de ogen. Wat hij neerschreef, lijkt futuristisch en fictie, maar het kan morgen toch al gebeuren. De huidige technologie laat mijn inziens toe dat bollebozen met slechte intenties zomaar eens voor de grap of voor echt de ‘verzinsels’ van de auteur ten uitvoer brengen.

Het verhaal verspringt in de tijd en alle gezinsleden komen afwisselend aan de beurt. Hoe verder het verhaal evolueert, worden de personages dieper uitgewerkt en krijgen we als lezer een goed beeld hoe ze onderling functioneren, elkaar en de wereld zien en wordt het ook duidelijk waar de drones naar toe vliegen. Niet alleen worden de personages maar ook het hele ‘beveiligingsgegeven’ geloofwaardig neergezet.

De auteur heeft een leuke, beschrijvende en vlotte schrijfstijl. Het is een spannend en intrigerend boek dat nooit verveelt en leest als een trein. Hij speelt met taal, verhaallijnen en verrassende plotwendingen. Als lezer word je meteen in het verhaal gezogen en wordt het heel moeilijk het boek aan de kant te leggen. Dimitri Casteleyn weet de spanning vanaf hoofdstuk een in het verhaal te brengen. Hoofdstuk na hoofdstuk wordt de spanning opgedreven om te eindigen in een explosieve plot.

Wat mij betreft, is dit verhaal geen ver-van-mijn-bed-show en behandelt de auteur wel heel wat actuele thema’s zoals klimaatactivisme, de beveiliging van kerncentrales, de politici die weten wat er aan de hand is maar geen kordate beslissingen willen of durven nemen, het lobbywerk…en tig andere onderwerpen.

Dit boek waardeer ik voor het onderwerp, de wake-up call en de maatschappelijk relevante context graag met vier sterren.

Meer leuke en interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com

Meer recensies van Pierre MG Peeters