Bewegen, bewegen, bewegen...
In dit boek maken we kennis met Orsippus, een hardloper uit de Griekse oudheid en met meester Ollie en zijn klas uit groep 6.
De onrustige klas groep zes van De Trimbaan krijgt eindelijk een nieuwe leraar, meester Oliver.
Meester Oliver stelt zichzelf voor als meester Ollie. Hij is een pas afgestudeerde leerkracht en heeft een hel sportief en ongewoon uiterlijk. Hij draagt tattoos, is gekleed in een moderne gescheurde jeans, draagt een T-shirt en een hoodie, loopt op afgedragen sportschoenen…een heel atypische leerkracht waar de directeur letterlijk zijn neus voor ophaalt.
De leerlingen van zijn klas zijn altijd erg onrustig, zitten niet stil, zijn rumoerig, hebben onderling veel woorden en ruzies…
Meester Ollie probeert hen wat discipline bij te brengen en introduceert: ‘The daily mile’. Het is de bedoeling om dagelijks een kwartiertje te rennen, te lopen of te wandelen. M.a.w. hij probeert de leerlingen aan het bewegen te krijgen, wat een positieve invloed zal hebben op hun concentratie, hun persoonlijke ontwikkeling en op hun schoolresultaten.
Meester Ollie is een geoefend loper, want hij loopt geregeld een marathon.
Wanneer meester Ollie zijn plan voorlegt aan de directeur vindt deze het maar niets, maar meester Ollie zet toch door.
Al vlug krijgt de directeur klachten van buurtbewoners. De kinderen zouden vuilnisbakken omgegooid hebben, amok hebben gemaakt, …
De directeur is enkel begaan om het aantal leerlingen op zijn school, want de concurrentie is bikkelhard, en door negatieve berichten krijgt zijn De Trimbaan geen nieuwe inschrijvingen.
Wanneer plots hardloper Orsippus in de klas verschijnt, hoopt meester Ollie dat het tij kan keren.
Orsippus en de klas van meester Ollie is een prachtig boek, dat de jeugd aanzet tot dagelijks een kwartiertje bewegen.
Tevens geeft het boek ook inzicht in de oud Griekse cultuur van hardlopen.
Hoe deden zij dit? Welke rituelen voerden zij uit? Wat was hun drijfveer? Welke beloning kregen ze?
Heel veel vragen die ook een antwoord krijgen.
Maar lukt het meester Ollie om zijn klas en gans de school in beweging te krijgen?
De auteur heeft een mooie vlotte beschrijvende schrijfstijl.
Geen te lange hoofdstukken en ook geen belerende lessen over geschiedenis.
Het boek leest vlot weg, is fantasierijk en erg realistisch geschreven.
Voor de vlotte tekst, het mooie onderwerp, het historische gedeelte waardeer ik dit boek graag met 4 sterren.
Meester Ollie is een geoefend loper, want hij loopt geregeld een marathon.
Tevens geeft het boek ook inzicht in de oud Griekse cultuur van hardlopen.
Heel veel vragen die ook een antwoord krijgen.
De auteur heeft een mooie vlotte beschrijvende schrijfstijl.
Geen te lange hoofdstukken en ook geen belerende lessen over geschiedenis.
Het boek leest vlot weg, is fantasierijk en erg realistisch geschreven.