Een heerlijke bundel voor jonge paardenfans

Het gigadikke ponyboek’ van Gertrud Jetten, uitgegeven bij Kluitman, is een betoverende verzameling verhalen die de harten van jonge lezers zeker zal veroveren. Dit boek neemt ons mee naar de Zonnehoeve, een manege vol bijzondere pony’s, elk met hun eigen unieke karakter en verhaal. De flaptekst belooft al een spannende en emotionele reis en dat maakt het lezen van dit boek tot een waar avontuur.

Het boek bundelt vier verhalen waarin verschillende pony’s centraal staan, elk met hun eigen karakter, uitdagingen en avonturen. Hoewel elk verhaal op zichzelf staat, zijn ze verbonden door de vaste setting: manege de Zonnehoeve. De hoofdpersoon Carolien en een groep manegekinderen die met hart en ziel voor de dieren zorgen. De combinatie van vertrouwde personages, verschillende pony’s en afwisselende verhaallijnen zorgt ervoor dat het boek nooit verveelt, integendeel, het is een feest van herkenning voor kinderen die dromen van maneges, paarden of van paardrijles.

Een van de meest aangrijpende verhalen is dat van Pony Rosie, die populair is bij alle kinderen. De spanning stijgt wanneer Rosie ernstig gewond raakt aan haar been. Dit verhaal raakt een gevoelige snaar, omdat het de kinderen dwingt om samen te werken en hun liefde voor Rosie te tonen door haar te helpen herstellen. Het laat zien hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen, niet alleen voor dieren, maar ook voor vrienden in moeilijke tijden. De emoties die in dit verhaal worden opgeroepen, zijn herkenbaar voor iedereen die ooit een huisdier heeft gehad of een sterke band met een ander levend wezen heeft ervaren.

Daarnaast is er het verhaal van het eigenwijze veulen Sunna, dat net is geboren op de Zonnehoeve. Sunna is ondeugend en heeft een sterke wil, wat leidt tot een aantal hilarische en spannende momenten. Haar vastberadenheid om te blijven, ondanks de dreiging van vertrek, laat zien hoe belangrijk het is om je plek in de wereld te vinden en te vechten voor wat je wilt. Dit verhaal is niet alleen leuk, maar het biedt ook een belangrijke boodschap over doorzettingsvermogen en creativiteit.

Een ander ontroerend verhaal is dat van Luna en de grote tinker Dottie. Luna voelt een sterke band met Dottie, die tijdelijk op de Zonnehoeve verblijft. De angst dat Dottie verkocht zal worden aan iemand anders en de vraag of iemand haar wel zal willen hebben, zijn thema’s die veel kinderen zullen aanspreken. Dit verhaal benadrukt de waarde van vriendschap en de angst om iemand te verliezen, wat zeker een herkenbaar gevoel is voor veel jonge lezers. Het laat ook zien hoe belangrijk het is om voor de mensen en dieren van wie je houdt te vechten.

Tot slot is er het verhaal van Pony Dexter, die al vier keer is verkocht, omdat zijn baasjes steeds op zoek zijn naar een ‘betere’ pony. Dit verhaal is bijzonder, omdat het de lezer laat nadenken over wat het betekent om geliefd te zijn en wat het betekent om niet gewenst te zijn. Dexter’s reis is een krachtige herinnering aan de waarde van trouw en de liefde die we voor onze huisdieren hebben, ongeacht hun prestaties of uiterlijk. Het laat zien dat ware liefde niet afhankelijk is van wat iemand kan doen, maar van wie ze zijn.

Gertrud Jetten heeft een vlotte, toegankelijke en vriendelijke schrijfstijl waardoor het boek perfect is voor jonge lezers. Alle verhalen zijn eenvoudig te volgen en bevatten genoeg diepgang om steeds de aandacht van de lezer vast te houden.

De illustraties van Ina Hallemans zijn een geweldige aanvulling, omdat ze de verhalen tot leven brengen en de pony’s en hun avonturen visueel aantrekkelijk maken. Dit maakt het boek niet alleen een genot om te lezen, maar ook om te bekijken. De illustraties vullen de tekst goed aan en zijn zeer realistisch en gedetailleerd getekend. Een lust voor het oog.

Wat dit boek echt bijzonder maakt, is de manier waarop het de liefde voor pony’s en dieren in het algemeen viert. Het moedigt kinderen aan om medeleven te tonen en verantwoordelijkheid te nemen voor de wezens om hen heen. Dit zijn belangrijke waarden die in de verhalen worden doorgegeven en ze zullen ongetwijfeld een blijvende impact hebben op de jonge lezers.

‘Het gigadikke ponyboek’ is dus niet alleen een verzameling verhalen over pony’s, maar ook een boek dat kinderen leert over vriendschap, zorgzaamheid en doorzettingsvermogen.

Het boek is een heerlijke bundel voor jonge paardenfans. De verhalen zijn afwisselend, hartverwarmend en leerzaam, met herkenbare emoties en realistische situaties. Gertrud Jetten weet perfect de magie van de manegewereld te vangen in toegankelijke, liefdevolle verhalen. Het is een boek dat je keer op keer wilt (her-)lezen en is niet alleen een aanrader voor kinderen die zelf paardrijden of van pony’s houden, maar ook voor wie gewoon graag leest over vriendschap, zorg en groei.

Een prachtig, positief boek dat gegarandeerd een glimlach op het gezicht tovert en misschien je zelfs een traantje ontlokt.

Ik waardeer dit boek dan ook graag met vijf ponysterren!

Meer leuke en interessante recensies zijn te lezen op www.indeboekenkast.com

Meer recensies van Pierre MG Peeters