Cosy crime met feelgood- en trillerelementen

readersfinest 25 augustus 2025
Emma runt alweer een tijdje een B&B in Toscane. Toen haar relatie op de klippen liep, besloot ze te vertrekken uit Nederland en B&B IL SOGNO (De droom) te beginnen.
Het loopt heel aardig en het enige wat nog aan haar droom ontbreekt, is een leuke man in haar leven. In een opwelling geeft Emma zich daarom op voor het programma ‘Matchmakers’. Ze ontvangt maar liefst 18 reacties op haar filmpje en nodigt uiteindelijk 4 mannen uit om naar haar B&B te komen.
Eén van de gasten van de B&B is echter niet open over zijn intenties en kent het duistere verleden van Emma. En waarom krijgt Emma weer last van nachtmerries en gaat er van alles mis op de B&B?

Het debuut van Maaike Bosch is een vlot geschreven cosy crime met zowel feelgood- als thrillerelementen. De titel past bij goed het verhaal. De cover is werkelijk prachtig en geeft veel feelgood vibes af. Het zet je echter, in combinatie met het predicaat cosy crime, wel een beetje op het verkeerde been wat de inhoud van het boek betreft. Deze is minder cosy dan je wellicht van te voren denkt.

Het verhaal wordt in de derde persoon verteld vanuit het perspectief van Emma. Het heden wordt afgewisseld met haar verleden. Dat laatste wordt er in de betreffende hoofdstukken duidelijk aan het begin vermeld door aan te geven hoeveel jaar geleden het hoofdstuk speelt. De hoofdstukken vanuit het perspectief van Emma worden afgewisseld met enkele hoofdstukken in de ik-vorm verteld vanuit het perspectief van ‘De bewoneraar’. De tekst van deze hoofdstukken in het heden zijn schuin gedrukt. Hierdoor zijn de verschillende perspectieven goed van elkaar te onderscheiden.

Bosch heeft een fijne en vlotte schrijfstijl. Door de korte hoofdstukken wordt het tempo er goed in gehouden. De aspecten rondom het dating programma zijn levensecht beschreven. Je hebt het gevoel dat je een kijkje achter de schermen krijgt. Als B&B vol liefde kijker is het een feest van herkenning, maar ook als je het programma niet kent is het aspect van een datingprogramma een leuk aspect van het boek. De schrijver heeft merkbaar het nodige ‘research’ gedaan en veel naar dit programma gekeken. Ik heb moeten grinniken om het gedrag van de kandidaten en andere goed uitgewerktekarakters. Ook is het heerlijk hoe je het ongemak van Emma meekrijgt bij de aanwezigheid van de camera’s tijdens de opnames. Voorbeeld citaat:
“Oh God, dacht ze. Hoe kan ik deze situatie nog behoeden voor de prijs van het ongemakkelijkste tv-moment van het jaar?
Ook is het soms, net zoals in de televisieserie.

Langzaam wordt het verleden van Emma en wat ze heeft meegemaakt ontrafelt door het inzicht wat je krijgt vanuit haar ‘bewonderaar’ in combinatie met de dromen en herinneringen van Emma. Heel knap hoe heden en verleden daarbij door Bosch in elkaar worden geweven. De ‘bewonderaar’ van Emma heeft een jarenlange obsessie voor haar en lijkt daarin steeds verder te gaan. Het blijft echter tot op het laatst onduidelijk wie ‘de bewonderaar’ is. Daardoor blijft het boek tot het laatste moment spannend, lijkt iedereen verdacht en blijf je in je hoofd puzzelen. Is het iemand van de kandidaten, van de productie of een andere gast van de B&B?

Op sommige momenten is het boek meer thriller dan cosy (crime). Zeker bij de ontknoping waar het er nogal heftig aan toeging.
Niet iedere lezer zal zich kunnen verplaatsen in de keuzes die Emma maakt, maar zijn wel een belangrijk onderdeel van het verhaal. Emma komt over als een sterke zelfstandige vrouw die zelfstandig een succesvolle B&B heeft opgezet, maar wat de mannen betreft durft ze soms geen knopen door te hakken. De keuzes die ze wel maakt zijn soms wat rauwer en minder feelgood. Toch zitten er ook genoeg cosy elementen in en eindigt het boek ook weer met cosy- en feelgoodelementen. Het verhaal, met name de crime, is mooi afgesloten. Het leven van Emma biedt echter voldoende openingen voor bijvoorbeeld een feelgoodvervolg.

Het debuut van Maaike Bosch is een vlot geschreven cosy crime met zowel feelgood- als thrillerelementen. Heden en verleden worden mooi door elkaar geweven en het verhaal blijft tot het eind spannend. Deze spanning wordt door de datingprogramma-aspecten afgewisseld met humor en romantiek. Voor fans van B&B vol liefde zijn het verhaal en de prachtige cover een feest van herkenning. De keuzes van Emma zullen zeker niet voor iedereen herkenbaar zijn, maar dragen wel bij aan de kracht van het verhaal. Een aanrader, ook wanneer je geen fan bent van B&B vol liefde.

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van Uitgeverij Hartklopper en Maaike Bosch en deed mee aan de blogtour. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van readersfinest