Deel 1 Werchterserie smaakt naar meer

readersfinest 20 augustus 2025
Lexi Callier is een 37-jarige streekreporter die graag aan de slag wil als onderzoeksjournalist. Nu haar dochter door de weeks op een internaat verblijft, kan ze zich echt op deze droom gaan focussen. Tijdens een benefiettochtvan de plaatselijke motorclub mag haar blinde dochter meerijden achterop bij de charismatische Leo. Het lukt Lexi vervolgens om een afspraak te maken met Martin, de president van de Sons of Jinx. Lexi besluit dat dit de perfecte kans is om zich te bewijzen met een reportage over de Werchterse motorclub. Ze maakt kennis met diverse leden van de motorclub en hun rituelen en regels. Is dit een gewone motorclub of is er meer aan de hand dan Lexi te zien krijgt? En waarom is Leo niet wie hij zegt te zijn? Als Lexi in de gaten krijgt wat er allemaal speelt, is het te laat.

Dit het eerste deel van een serie Werchterthrillers met onderzoeksjournalist Lexi Callier en politieman Karl Johansen in de hoofdrol. In juli las en recenseerde deel 2 @alorsondanse en dat smaakte naar meer. De boeken zijn goed los van elkaar te lezen maar ik zou ze als je de gelegenheid hebt allemaal en de op goede volgorde lezen.

De cover van het boek bestaat voor een groot deel uit dikke rode en oranje letters met de titel. Het lijkt net als bij boek 2 bijna een affiche. De titel Born to be Wild verwijst in ieder geval naar het gelijknamige nummer van Steppenwolf en gaat over de drang naar vrijheid en onafhankelijkheid en het verlangen de weg op te gaan . Het nummer gaat niet specifiek over motorrijtuigen, maar daarmee wordt het wel geassocieerd sinds het een van de nummers was op de soundtrack van de film ‘Easyrider’. Een film over twee motorrijders op weg naar een festival. De tekst van de song en ook van het citaat van Steppewolf waar het boek mee start, kunnen perfect van toepassing zijn op motorrijden en Harley’s. De titel past daarom uitstekend bij dit boek waar Werchterse motorclub Sons of Jinx en hun Harley’s een belangrijk
rol spelen. Het nummer komt ook nog terug tijdens een scène in het boek. Ook hoofdpersoon Lexi is een Harley-rijder.

Born to be wild is de eerste thriller door schrijfster Ines Nijs. Ze won er in 2024 de Fred Braeckmanprijs (Hercule Poirot debuutprijs) mee voor het beste thrillerdebuut. Ines werkt en woont afwisselend in België en Senegal. Leuk dat je dat subtiel terugziet in het boek. Allereerst doordat een Senegalees een belangrijke bijrol in het boek vertolkt. Ook kwam ik diverse typisch Belgische woorden tegen. Dat was echter niet storend voor mij als Nederlandse lezer en als ik het mij goed herinner was dat in deel deel 2 van deze Werchterserie al niet of nauwelijks meer het geval.

Het boek begint met het eerder genoemde citaat van Steppenwolf en een proloog. Deze vond ik nog indrukwekkender toen ik hem aan het eind van het verhaal nogmaals las en doorhad wat daar exact gebeurde. Het perspectief in de daarop volgende 50 korte hoofdstukken wisselt tussen de hoofdpersonen in dit verhaal: Lexi, Leo, Karl en Joene. Doordat de wisseling per hoofdstuk plaats vindt, was het voor mij duidelijk te volgen. Ook al staat niet vooraf benoemd vanuit wiens perspectief het hoofdstuk is.

Nijs weet de lezer steeds geboeid en nieuwsgierig te houden. Haar schrijfstijl is vlot en beeldend. Hierdoor waan je je onderdeel van het verhaal en komt het realistisch over. Dat wordt versterkt door de informatie die je krijgt over het reilen en zeilen binnen een motorclub inclusief riten, rangen en jargon. Hier is duidelijk goed research naar gedaan.

Het ene karakter is uitgebreider uitgewerkt dan de ander, maar in alle gevallen krijg je een goede en passende indruk. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaalspecifieke karakter Joene Joassin. Deze laatste wil dat de dood van zijn vriendin Vero wordt gewroken en gaat daarom ook op onderzoek uit naar de Sons of Jinx. Ik heb genoten van dit karakter en soms ook om hem geglimlacht. Met name de groei die hij doormaakte in het verhaal en het lef wat hij liet zien. Van nerd naar ninja, maar lees vooral het boek om dat precies te begrijpen.

Citaat: “In je hoofd kun je alles zijn wat je wilt, zegt zijn moeder als ze met zijn vader danst als Ginger Rogers in de armen van Fred Astaire.”

De achtergronden van Lexi en Karl worden maar tot op bepaalde hoogte uitgewerkt, maar dat is niet storend. Doordat ik deel twee ook al heb gelezen, vermoed ik dat Nijs hun persoonlijk mysteries en verledens over drie delen zal gaan ontrafelen.
Doordat alle informatie vanuit de diverse perspectieven steeds beschikbaar is, weet de lezer of hoofdlijnen redelijk hoe de vork in de steel zit. Echter op meer microniveau zijn er veel plotwendingen die het verhaal tot op het laatste moment spannend houden.

Ines de Nijs heeft met ‘Born to be wild’ een goed geschreven en realistisch thrillerdebuut afgeleverd. Het boek is van begin tot eind boeiend en spannend. De kennismaking met Lexi en Karl maakt nieuwsgierig naar meer over die twee. Na het lezen van de eerste twee delen kijk ik erg uit naar het reeds aangekondigde derde deel van de Werchterserie. Psychokiller verschijnt in mei 2026.

Meer recensies van readersfinest

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.